BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  BAŠTOVAN OBOLEO OD RAKA DOBIO SPOR

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Aug 13, 2018 13:32 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug | 13. avgust 2018.

Akcije nemaèke hemijsko-farmaceutske kompanije Bajer pale su danas za više od 10 odsto, na najniži nivo u gotovo dve godine, nakon što je kalifornijski sud naložio Bajerovoj podružnici, Monsantu, da isplati 289 miliona dolara odštete.

Sud je prošle nedelje proglasio Monsanto krivim po tužbi da njegovo sredstvo za uništavanje korova na bazi glifosata, ukljuèujuæi brend "roundup", izaziva kancer, prenosi agencija Rojters.

Dvejn Džonson (46), baštovan i domar u jednoj amerièkoj školi, dobiæe odštetu, nakon što je tužio kompaniju za oboljevanje od kancera i za neobaveštavanje o izlaganju opasnoj supstanci po zdravlje.

Postupak protiv Monsanta, koji je ove godine prešao u ruke Bajera za 63 milijarde dolara, samo je jedan "u moru" od preko 5.000 sliènih sluèajeva širom SAD.

Iz Monsanta su u petak najavili da æe uložiti žalbu na izreèenu presudu.

"Današnja presuda ne menja èinjenicu da je više od 800 nauènih studija potvrdilo da glisofat ne izaziva kancer", navodi se u saopštenju Monsanta.

Akcije Bajera jutro su pale za 10,6 odsto na 83,48 evra.

U Evropi, Evropska komisija je u decembru obnovila dozvolu za korišæenje glisofata uprkos intenzivnoj debati o njegovoj bezbednosti, iako su Nemaèka i Francuska preduzele korake da blokiraju korišæenje tog herbicida za uništavanje korova.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum