BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  DEHIDRIRANI ILI PIJANI - AKO SEDATE ZA VOLAN, ISTO JE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Jul 24, 2017 13:07 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: Radiosarajevo.ba, 23.07.2017.

Amerièko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola. Zato je vrlo važno da popijete dovoljnu kolièinu vode pre nego što sednete za volan.

Tim amerièkih nauènika istraživao je koliko æe grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti u zavisnosti od toga koliko vode su popili pre vožnje.

Uèesnici istraživanja su prvog dana na svakih sat vremena pili po èašu vode i ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan na svaka sata popili samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, što je više nego dvostruko. Greške koje su pravili bile su, izmeðu ostalog, krivudanje u traci, prelaženje preko trake, prekasno koèenje i slièno.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne kolièine vode uopšte povezani? Naime, ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kada je organizam dehidriran.

Dehidratacija takoðe negativno utièe na veštine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa èak i na raspoloženje. Kad organizmu fali vode, mišiæi takoðe ne funkcionišu onako kako bi trebalo.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum