BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  POZNATI PSIHIJATAR SKREÆE PAŽNJU: KUDA VODI PREVIŠE STRESA?

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed May 03, 2017 11:05 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: NovostiOnline | 03. maj 2017.

Prof. dr Srðan Milovanoviæ, direktor Dnevne bolnice Psihijatrijske klinike KCS o produženom stresu i njegovim negativnim posledicama na naše emocije, raspoloženje i ukupan kvalitet života. Evo zašto je važno reagovati na vreme:

Iako zvuèi èudno, stres može biti koristan za nas. Svako ko je na poslu bio suoèen sa kratkim rokovima ili ko se takmièio u nekom sportu zna da stres mobiliše sve naše sposobnosti i poboljšava naše performanse. Stres nekada prati i pozitivne dogaðaje- veselja, razonode i sveèanosti, pa se može slobodno reæi da pomalo stresa nije na odmet.

“Meðutim, svakodnevni produženi stres deluje štetno na nas i može dovesti do depresije”, upozorava prof. dr Srðan Milovanoviæ, naš poznati psihijatar.

Kakva je veza izmeðu depresije i stresa?

U stresnim situacijama naše telo luèi kortizol, tzv. „hormon stresa“, koji stimuliše oslobaðanje energije i pojaèava naše odbrambene sisteme. Kortizol kao prirodni alarm pojaèava budnost, motivaciju i strah.

U normalnim okolnostima, ovaj mehanizam se sam gasi kada proðe stresna situacija. Meðutim, u sluèajevima produženog i intenzivnog stresa, odbrambeni mehanizmi ostaju dugo aktivni, što remeti važne procese u našem telu.

“Kao posledica visokih nivoa kortizola, smanjuje se stvaranje serotonina u mozgu, što dovodi do uznemirenosti, depresije, glavobolje, problema sa spavanjem, oslabljene koncentracije i otežanog pamæenja”, navodi prof. dr Milovanoviæ.

Depresija izazvana stresom još više pojaèava stres

Moguænost nastanka depresije postoji bilo da je u pitanju konstantan produžen stres (pritisak na poslu, loša finansijska situacija, ispiti, svakodnevni zahtevi dece i porodice...), ili iznenadan stresan dogaðaj (smrt bliske osobe, razvod ili gubitak posla).

Vremenom, dolazi do smanjenja nivoa serotonina što èini da se oseæamo bezvoljno, bez energije i motivacije da nastavimo dalje. Kako nam pada koncentracija i pažnja, sve manje smo sposobni da odgovorimo na zahteve u radnom okruženju, a kako smo pojaèano osetljivi, trpe i naši odnosi sa najbližima. Na taj naèin lako upadamo u zaèarani krug stresa, liènog nezadovoljstva i neuspeha na svakom planu.

Kako se boriti sa stresom i depresijom na prirodan naèin?

Nacionalni vodiè dobre prakse za leèenje depresije navodi S-adenozil metionin (SAMe) kao nutritivni suplement u tretmanu blagih i umerenih simptoma depresije. SAMe je prirodna supstanca i deluje tako što poveæava stvaranje serotonina, tzv. “hormona sreæe” i niza drugih supstanci koje poboljšavaju raspoloženje. “Preko 75 klinièkih istraživanja pokazala su pozitivan efekat SAMe na raspoloženje, slièan lekovima protiv depresije, ali bez neželjenih dejstava. Dodatno, pacijenti koji su uzimali SAMe imali su znaèajno bolje rezultate na testovima koncentracije, pažnje i pamæenja“, ukazuje naš eminentni psihijatar.

“Novije studije takoðe su pokazale pozitivan terapijski efekat SAMe i kada se uzima kao dodatak standardnim lekovima protiv depresije. U nekim sluèajevima kada se ne dobija oèekivani antidepresivni odgovor, rešenje može biti dodavanje SAMe. U tom sluèaju, potrebno je da pacijent bude minimum 6 nedelja na stabilnoj dozi antidepresiva, kada se doda SAMe”, istièe prof. dr Milovanoviæ.

Produžen stres, dakle, negativno utièe na naše raspoloženje, emocije i ukupan kvalitet života. Zbog toga je važno reagovati na vreme.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum