BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  ITALIJANSKI SUD PRIZNAO VEZU IZMEÐU MOBILNOG I TUMORA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Apr 24, 2017 10:48 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Politika, 22.04.2017.

Роберто Ромео добијаће одштету од 500 евра месечно пошто је прихваћена његова тужба да је оболео и изгубио слух због претеране употребе телефона на послу

Суд на северу Италије пресудио је да тужитељ, који тврди да је добио тумор на мозгу због мобилног телефона, треба да добије обештећење од државе. Роберто Ромео, дугогодишњи руководилац у италијанском „Телекому”, изјавио је пред судом у месту Ивреа да је због посла последњих 15 година био принуђен да користи мобилни телефон од три до четири сата дневно и да је због тога добио тумор на мозгу.

„Нисам имао избора осим да телефоном причам са колегама како бих организовао посао. Петнаест годинама сам стално звао, из куће, аутомобила... Временом се јавио осећај да ми је десно уво блокирано, а тумор је установљен 2010. године. Срећом, није злоћудан али ја не чујем ништа на то уво јер ми је уклоњен слушни живац”, пренео је „Гардијан” Ромеову изјаву италијанским медијима.

Медицински вештак проценио је да је у овом случају оштећење телесних функција 23 одсто, па је судија одлучио да му се месечно из националног фонда који покрива незгоде на раду исплаћује око 500 евра.

Пресуда је донета 11. априла, али су се тек сада детаљи појавили у јавности.

Адвокат тужитеља тврди да је ово први пут у свету да је на суду призната узрочно-последична веза неодговарајуће употребе мобилних телефона и тумора на мозгу. Разлог је, како је навео, то што је судски вештак одбио да прихвати студије које су спонзорисале телекомуникације компаније.

Ромео је рекао да не жели да демонизује ове уређаје, али да људи морају да буду опрезнији када их користе. Он није тужио „Телеком Италије”, за који и даље ради, него државни завод за здравствено осигурање. На основу пресуде, на коју постоји право жалбе, годишње би требало да добија између 6.000 и 7.000 евра.

Италијанска агенција за заштиту потрошача размишља да на основу ове пресуде покрене колективну тужбу са захтевом да се на мобилним телефонима истакне упозорење о ризику за здравље које би формулисала италијанска агенција за здравствено осигурање.

Досадашња научна истраживања потенцијалне штетности употребе мобилних углавном су долазила до закључка да, онако како их већина људи користи, не представљају озбиљан ризик по здравље.

Дуготрајнија употреба може да представља известан ризик, показале су неке студије, мада већина стручњака сматра да је превише рано за меродавне процене употребе ове релативно нове технологије.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum