BZNR Forum Index
Author Message

<  Dogaðaji/Primeri loše prakse  ~  OPASNI OTPAD ODLAGALI NA DEPONIJU BEZ IKAKVE DOZVOLE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Mar 22, 2017 09:12 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Blic | 22. 03. 2017

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je kompanija „Asa eko“ kršila propise i na regionalnu deponiju u Kikindi odlagala opasni otpad bez ikakve dozvole.

Zbog toga joj je zabranjen dalji prijem i odlaganje takvog otpada, a Republièka inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu tužilaštvu protiv „Ase“.

- Deponija u Kikindi predviðena je za neopasni otpad, a inspektor je vanrednim nadzorom utvrdio da tamo ulazi i odreðena vrsta opasnog otpada, najviše kontaminirana zemlja. Zabranio je dalji prijem opasnog otpada, jer je to suprotno dozvoli koju je izdao naš sekretarijat. Inspektor nema moguænost da zabrani rad ili oduzme dozvolu toj firmi, jer nema ovlašæenje da kontroliše rad mobilnih operatera koji su bili angažovani na toj deponiji. Nemamo ni moguænost da proverimo koju kolièinu opasnog otpada je „Asa“ odložila na lokaciji u Kikindi, ali procenjujemo da je u pitanju oko 5.000 tona - kaže Nemanja Erceg, pomoænik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

„Asa eko“, koja je u oktobru prošle godine promenila ime u „Fcc eko“, nije radila po uslovima koji su propisani u dozvoli za rad, veæ je na regionalnu deponiju u Kikindi odlagala opasan otpad. Iako postoje sumnje da je „Asa“ pune tri godine nezakonito tretirala i deponovala opasan otpada iz industrija i tako ostvarila veliku dobit, u Sekteratijatu za zaštitu životne sredine kažu da to nisu znali.

- Dozvole toj firmi su izdate 2014. i 2015. godine, ali inspekcija ranije nije imala informacije da se na deponiju u Kikindi odlaže opasan otpad. Mobilne operatere koje su angažovali i njihova postrojenja izazivaju dosta problema po Vojvodini, jer ih je teško kontrolisati - kaže Erceg, i napominje da „Asa” do 2020. godine treba da pribavi integrisanu dozvolu da bi mogla da radi.

ODUZETA DOZVOLA

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine oduzela je dozvolu za rad firmi „Eko 21“ jer je utvrdila da je na deponiji u Beloj Crkvi lagerovala 107,89 tona otrovnog otpada.

- Tamo je zabranjeno nelegalno skladištenje i naloženo je da se otpad odnese kod odgovarajuæeg operatera, što „Eko 21” nije uèinio - kaže Nemanja Erceg iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum