BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  ZAŠTITITE SE OD PREHLADE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Oct 03, 2016 11:24 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: novosti.rs, 2.10.2016.

Sa zahlaðenjem je "otvorena" sezona respiratornih infekcija koje uglavnom pogaðaju osobe slabijeg imunog sistema.

Zato je ovih dana neophodno da "poradite" na njegovom ojaèanju kako biste izbegli curenje nosa, povišenu temperaturu, bolove u grlu i ostale neprijatne simptome prehlade, pišu Novosti.

Stoprocentna zaštita od virusa i bakterija ne postoji, ali promena nekih navika i raznovrsnija ishrana mogu da pomognu da ih izbegnemo bar na neko vreme.

- U ovom periodu važno je da uzimamo što više žitarica, voæa i povræa bogatog vitaminom C, kao što su citrusi, kupus, paprika - savetuje doktorka Katarina Mitiæ, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Dr Simo Miloševiæ". - Kako bismo izbegli pojavu respiratornih infekcija, neophodno je i da što èešæe provetravamo prostorije u kojima boravimo. Lagana fizièka aktivnost, dovoljno uzimanje teènosti, kao i zdrav san, takoðe mogu da pomognu imunom sistemu da ojaèa i izbegne pojavu bolesti.

Kako se virusi ne bi širili trebalo bi redovno da èistite i dezinfikujete površine koje razlièiti broj ljudi èesto dodiruje, kao što su brave, rukohvati na stolicama, radni stolovi i slièno. Kao dobra preventiva pomaže i uzimanje biljnih èajeva, od nane, kamilice, majèine dušice i to sa medom i limunom. Topla isparenja iz ovog napitka pomažu nosu da efikasnije izbacuje bacile, dok med deluje antibakterijski na ceo organizam.

Važno je i da èesto perete ruke, ali i da ih posle toga dobro osušite, jer je vlaga pogodna za razvoj raznih bakterija. I mobilni telefonu mogu da budu prenosici virusa i bacila pa povedite raèuna i o tome da ih redovno èistite.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum