BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  JEDNA JABUKA NA DAN SMANJUJE RIZIK OD KANCERA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Sep 30, 2016 10:08 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: Daily Mail, 29.09.2016.

Nauènici sa Univerziteta u Peruði u Italiji su otkrili da jedna jabuka dnevno može da smanji rizik od pojave pet vrsta kancera.

Struènjaci su prouèili 40 studija èiji su rezultati pokazivali da su jabuke skoro prepolovile rizik od raka pluæa, creva, usta, probavnog trakta i dojke, prenosi Daily Mail.

Istraživaèi su sproveli najnoviju studiju kako bi otkrili da li jabuka, kao voæe koje se najviše konzumira širom sveta, zaista igra znaèajnu ulogu u prevenciji od tumora.

Rezultati, objavljeni u žurnalu “Ishrana javnog zdravlja”, pokazali su da su oni koji èesto konzumiraju ovo voæe manje izloženi riziku od pojave kancera od onih koji ga ne jedu.

“Zbog odreðene hemijske kompozicije i ukljuèenih potencijalnih molekularnih mehanizama, neke vrste voæa i povræa su direktno povezane sa rizikom od pojave kancera. Naš cilj je bila jabuka zato što je voæe koje se najviše konzumira u evropskim zemljama i zato što je bogat izvor fitohemikalija”, kažu istraživaèi.

Smatra se da ova prirodna biljna materija ima snažna antikancerogena svojstva. Istraživaèi navode da je najveæi dokaz u sluèaju raka pluæa, gde su mnoge studije pokazale da jabuka ima zaštitni efekat.

Kada je reè o drugim vrstama kancera, kao što je kancer organa za varenje – želuca ili jednjaka, pojedine studije su pokazale da jabuka smanjuje i kod ovih vrsta, što je navelo istraživaèe da zakljuèe da su jabuke jedno od najmoænijih dijetalnih oružja protiv smrtonosnih tumora.

Dalja istaživanja bi trebalo da pokažu uticaj jabuke na ostale bolesti.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum