BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  ŠEST POSLOVA OD KOJIH JE VEÆA MOGUÆNOST DOBIJANJA RAKA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Sep 13, 2016 13:53 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: Pixabay.com, 13.09.2016.

Neki poslovi su jako opasni, pa tako ako ste na primjer vatrogasac ili policajac, svakodnevno rizikujete da smrtno stradate od posljedica požara ili pak oružja. No, postoje i drugi poslovi koji imaju skrivene, ali opasne nuspojave.

U svakom sluèaju, bilo koji posao da radite, suoèeni ste sa odreðenim zdravstvenim rizikom, a lista poslova u nastavku se povezuje sa rizikom od limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

Ukoliko i vi radite jedan od ovih poslova, ne mora znaèiti da æete odmah oboljeti. Tako prema izvještaju amerièkog Udruženja oboljelih od raka, nekada može proæi decenija dok bolest ne izaðe na površinu. To znaèi da ljudi koji su radili u razlièitim industrijama prije 40 godina, mogu oboljeti nakon toga i to zbog izloženosti odreðenim toksinima.

1. Proizvodnja guma
Gume se prave od mnogo razlièitih hemikalija, a radnici koji rade na proizvodnji su izloženi pari, prašini i hemijskim nusproduktima koji predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nekoliko studija je pokazalo poveæanje broja smrtnih sluèajeva zbog raka mokraænog mjehura, raka želuca i pluæa.
Tom spisku su dodati i leukemija i limfom, što pravljenje guma èini jednom od najviše izloženih industrija kancerogenima. Istraživanje je pokazalo da ovi toksini mogu biti apsorbovani kroz kožu, ne samo udisanjem.

2. Poljoprivredni poslovi
Žene koje rade u poljoprivredi imaju 35 posto veæi rizik od dobijanja raka dojke, pokazala je studija. Drugi izvještaj je pokazao da imaju i visok rizik za dobijanje raka pluæa, zbog poveæane izloženosti hemikalijama, ali u to je ukljuèeno i pasivno pušenje kao i izloženost hemijskom elementu radonu.
Prema australijskoj studiji, poljoprivreda se nalazi u top pet mjesta poslova koji imaju veæi rizik za dobijanje raka u toj zemlji. Èesto izlaganje izduvnim gasovima, pesticidima, umjetnim gnojivima dovodi do limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

3. Frizeri i brijaèi
Jedna treæina žena koje imaju više od 18 godina, kao i 10 posto muškaraca, koristi neki oblik boje za kosu, a usluge traže u profesionalnim salonima.
Studija iz 2009. je pokazala da frizeri i brijaèi imaju veæi rizik od dobijanja raka mjehura, grla i pluæa. Nacionalni institut za rak ukazuje na boju za kosu kao jednog od krivaca, i to zbog èeste izloženosti hemikalijama.

4. Automehanièari
Automehanièari imaju prljav, mastan posao, ali opasnost nije u tome. Azbest se još uvijek koristi kod koènih obloga, a azbestna vlakna se ispuštaju u vazduh te tako dospijevaju u pluæa radnika. Azbest je vodeæi uzrok mezotelioma - teškog oblika raka. Pored azbesta, automehanièari dolaze i u dodir sa benzinom koji sadrži benzen, a koji je povezan sa leukemijom.

5. Manikir i pedikiri
Saloni za nokte su u žižu javnosti dospjeli prije godinu dana kada se pojavilo nekoliko izvještaja o zdravstvenim problemima. Tako je prijavljen veæi broj pobaèaja, ali i respiratornih problema, problema sa kožom, kao i rakom, i to vjerovatno zbog izloženosti jakim hemikalijama za èišæenje, lakiranje i ugraðivanje noktiju.
Od svih hemikalija koji uzrokuju zdravstvene probleme, formalin ( koji se koristi da stvrdne nokte) i titan dioksid (koristi se da polira nokte) su dva od najproblematiènijih. Nošenje maske je imperativ kao i ventilacija u salonima.

6. Piloti
Nekoliko izvještaja je pokazalo da letaèka posada ima visok rizik od razvoja zloæudnog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Istraživaèi su prvobitno željeli da okrive letaèko osoblje koje koristi svoje besplatne letove za putovanja po tropskim krajevima, no druge studije su pokazale da ne postoji dovoljno dokaza da bi objasnio poveæan rizik od raka u toj situaciji.
Nauènici još uvijek ne mogu da daju definitivne odgovore o toj vezi, ali neki vjeruju da je rizik za rak povezan sa veæim visinama gdje je letaèko osoblje izloženo veæem UV zraèenju.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum