BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  LOŠ POSAO ŠTETI ZDRAVLJU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Sep 13, 2016 10:24 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 06. septembar 2016.

Izreka "Izbiraè naiðe na otiraè" ne važi u sluèaju posla. Nezaposleni koji biraju radno mesto sada mogu da se pozovu na istraživanje Univerziteta u Ohaju èiji je zakljuèak da ljudi koji u ranim dvadesetim godinama rade nezadovoljavajuæi posao, oseæaju zdravstvene posledice kasnije u životu.

Istraživaèi su analizirali zadovoljstvo poslom 6.432 ispitanika u periodu od 25. do 39. godine. Oni koji su u dvadesetim i tridesetim bili nezadovoljni poslom imali su veæu šansu da kasnije postanu depresivni, da imaju probleme sa spavanjem, èešæe su imali prehlade i bolove u leðima.

Oko 45 odsto ispitanika je konstantno bilo nezadovoljno poslom, dok je dodatnih 23 odsto povremeno imalo loše periode. Samo 15 procenata ispitanika je konstantno bilo sreæno. Uzimajuæi ovu grupu kao referentnu, istraživaèi su sa njom uporedili zdravlje ostalih. Ispostavilo se da je najugroženije mentalno zdravlje, ali depresija i anksioznost takoðe mogu da vode do kardiovaskularnih oboljenja koja se pokazuju tek u starosti.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum