BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  CRNI ÈAJ UBLAŽAVA STRES

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Jul 28, 2016 09:47 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 18. jul 2016.

Pošto se efekat crnog èaja ispoljava tek nakon pola sata od konzumiranja, istraživaèi naglašavaju da on ne spreèava stres u stresnim situacijama, veæ pomaže što bržem oporavku stresirane osobe

KAD ste pod stresom, popijte crni èaj, savetuju struènjaci sa Koledž univerziteta u Londonu, jer ovaj napitak smanjuje nivo stresnog hormona kortizola. Do ovog otkriæa došli su nakon istraživanja sprovedenog na 75 muškaraca dobrovoljaca, inaèe, nepušaèa, sa navikom redovnog pijenja èaja.

Ispitanici su izloženi stresnim situacijama, pri èemu im je meren puls, pritisak, koncentracija krvnih ploèica i kortizola, a vršena je i lièna procena stresa. Poveæanje pulsa i pritiska ostalo je isto i u placebo grupi i u grupi koja je pila crni èaj. Ali je zato nivo kortizola u krvi i lièni doživljaj stresa, bio znatno manji u grupi koja je pila crni èaj.

Pošto se efekat crnog èaja ispoljava tek nakon pola sata od konzumiranja, istraživaèi naglašavaju da on ne spreèava stres u stresnim situacijama, veæ pomaže što bržem oporavku stresirane osobe. Za vreme istraživanja ispitanici nisu konzumirali druge vrste èaja i kafu.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum