BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  INTERNET SLABI IMUNITET

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Jul 28, 2016 09:42 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 22. jul 2016.

Možda ne vidite vezu izmeðu interneta i prehlade, ali to ne znaèi da ona ne postoji. Nauènici sa Univerziteta u Milanu ustanovili su da što duže "visimo" na internetu, veæa je verovatnoæa da se razbolimo.

U istraživanju je uèestvovalo 500 ispitanika starosti izmeðu 18 i 101 godinu i ustanovljeno je da internet-zavisnici imaju 30 odsto veæu šansu da se prehlade. Pod stresom su kada su diskonektovani sa mreže, što dovodi do porasta nivoa kortizola, hormona koji utièe na imunitet.

Èak 40 odsto ispitanika priznalo je da su umereno do znaèajno zavisni od interneta. Proseèna kolièina vremena provedenog onlajn je šest sati, dok su neki u virtuelnom svetu bili i po deset èasova, i to pretežno na društvenim mrežama. Nije bilo razlike po polovima kad je reè o vremenu provedenom na mreži, ali jeste kad je u pitanju sadržaj. Pa tako, žene su koristile internet za društvene mreže i šoping, a muškarci za pornografiju i igrice. Nauènici, ipak, upozoravaju na to da je nevažno za šta koristimo internet, vreme je presudno, pa ako ste na mreži previše dugo, rizikujete da se razbolite.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum