BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  KO I KAKO BRINE O ZDRAVLJU VOZAÈA GSP?

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Nov 19, 2015 15:02 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Politika, 19.11.2015.

Редовни систематски прегледи радника највећег градског превозника на три године, а у синдикатима се жале да до трагичних ситуација долази и због умора возача и осмочасовног радног времена

Смрт педесетшестогодишњег возача ГСП-а док је управљао аутобусом пре два дана, покренула је питање безбедности путника у градском превозу. „Каквог су здравственог стања возачи? Колико често имају прегледе? Шта све лекари проверавају на тим прегледима?”, питања су која се нижу у претходних 48 сати. Они који су били у аутобусу на линији 72 питају шта би се десило да је он игнорисао тегобе које је осетио и наставио да вози? Очигледно је да је само прибраност возача који је преминуо, највероватније, од последица инфаркта спасла путнике од веће трагедије.

У највећем београдском превознику, који запошљава нешто мање од 3.000 возача, на сваке три године раднике шаљу на редовне систематске прегледе. Али, ако се возач пожали да се лоше осећа он се, тврди Жељко Милковић, директор ГСП-а упућује на ванредни, такозвани циљани, преглед. Хитно, без одлагања. Поједини синдикати ГСП-а се, међутим, жале да до трагичних ситуација долази и због умора возача и осмочасовног радног времена. Јер њихов посао је стресан и захтева велику концентрацију. Уз све то трећина возила којима свакодневно управљају су у веома лошем стању. Жале се на висок ниво буке и огромне вибрације, на врућину...

Директор ГСП-а одбацује овакве жалбе наводећи да су последње анализе показале да је забележено мање саобраћајних несрећа које су изазвали возачи него прошле године.

Остаје питање ко и како контролише возаче?

– ГСП има психолабораторију у којој проверавамо психофизичко стање возача, рефлексе, организујемо разговоре и уз помоћ специјалних апарата утврђујемо да ли су под стресом. Ако се открију било какве здравствене промене возач се шаље на прегледе у дом здравља где им се проверава стање срца, вид, слух, ако је потребно одлази и на друге специјалистичке прегледе – објашњава Драган Ристановић, извршни директор у ГСП-у додајући са се возачи на циљане прегледе шаљу ако су били на боловању дужем од шест месеци или ако су имали повећан број саобраћајних несрећа. Слична пракса се примењује и ако се утврди да возач има повишен притисак или шећер.

– Ако је ограничено неспособан онда га привремено распоређујемо на друге послове у предузећу. Али, уколико се појави неко константно обољење трајно га пребацујемо на неко друго место – наводи Ристановић истичући да за све прегледе трошкове сноси предузеће, а не возачи.

И приватни аутопревозници наглашавају да су веома ригорозни по овом питању. Поједини чак лекарска уверења, које обично возачи сами плаћају, траже на годину дана.

– Сваког дана на почетку смене ради се и алкотест, а надређени процењују и да ли су физички и психички спремни да изађу на терен. Ако нису шаљемо их на преглед, а уместо њих доводимо замену. То радимо и ако се возач у току смене пожали или путници пријаве да је он поспан – каже Драго Тошић, директор „Беобуса” са ким је сагласан и Драган Ћурдић, власник „Ћурдић превоза”.

– Моји возачи увек могу да ми се јаве како бих им послао замену. Не желим да се упињу и одрађују смену ако се осећају лоше – истиче Ћурдић наглашавајући да возачи морају пре свега да мисле о свом здрављу и да слушају своје тело.

– Када иду на систематске прегледе они се физички и психички одморе, не једу превише. Али, у свакодневним околностима није тако, поготову у време слава. По закону смо дужни да им дамо један слободан дан за славу, али шта вреди ако дође сутра уморан. Зато им обично дамо и наредни дан слободан или бар да не раде прву смену. Боље да га пустим него да направи проблем и себи и другима – сматра Ћурдић.

-----------------------------------------------------------------------

Ригорозне контроле приликом запошљавања

Као доказ да се и те како води рачуна о здравственом стању, али и обучености возача, и ГСП и приватници наводе да пре запошљавања нових радника организују додатне провере. То су тестови знања, пробне вожње, али и психотестови у лабораторији ГСП-а чије услуге због поузданости налаза често користе и приватни превозници.

-----------------------------------------------------------------------

Статистика

Јун 2012 – М. Ђ. (38 ), возач на линији 51 преминуо у току смене. Пре него што је умро, он је у близини сајма зауставио возило како не би настрадали путници.

Јун 2015 – С. Т. (46), возачу на линији 50, позлило у току вожње у Устаничкој улици због чега је изгубио контролу и ударио у аутомобил, а онда и у бандеру. Нико од путника, на срећу, није био повређен.

Октобар 2015 – Трамвај на линији 14 на раскрсници булевара Николе Тесле и Михајла Пупина сударио се са трамвајем 13 јер је возач „четрнаестице” накратко изгубио свест. У возилима која су завршавала дневну смену није било путника.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum