BZNR Forum Index
Author Message

<  Dogaðaji/Primeri loše prakse  ~  EKOLOŠKI INCIDENT U VRŠCU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Jan 30, 2018 10:28 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 30. januar 2018.

Ekološki incident u Vršcu, na otvorenom baèena kuæna hemija kojoj je istekao rok. Inspekcija naložila uklanjanje otpada, obezbeðenje nadzire smetlište

Na otvorenom i neograðenom prostoru iza fabrike "Hemija-Briksol" u Vršcu, odmah uz put koji vodi do preèistaèa otpadnih voda, razbacano je nekoliko tona kuæne hemije iz njihovog asortimana kojoj je odavno istekao rok trajanja. Neke hemikalije sa oznakom opasnosti èak su se, usled ljudskog nemara, izlile i kontaminirale zemljište.

Tako je u ovom gradu pronaðen još jedan otpad sa opasnim hemikalijama, opasniji od onog o kom su "Novosti" veæ pisale.

Sada crvena teènost neprijatnog mirisa, koja štipa za oèi i nos veæ sa razdaljine od desetak metara, pre nekoliko meseci, je prosuta iz metalne buradi i isto toliko dugo predstavlja ekološki problem kojim se niko nije ozbiljno bavio, dok naša redakcija nije alarmirala pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine. Oni su po hitnom postupku naložili "Hemiji-Briksol" da otpad ukloni u roku od mesec dana, a da do tada angažuje obezbeðenje i nebezbedno smetlište ogradi, što su i uèinili. Dvoje radnika privatne firme iz Beograda od petka danonoæno nadgledaju objekat.

S druge strane, vlasnici otpada se "brane" da su pre mnogo godina pune ambalaže kuæne hemije ostavili unutar svog proizvodnog pogona koji više nije bio u funkciji, ali da su hemikalije ostale "bez krova" zbog sakupljaèa sekundarnih sirovina, koji su natenane èerupali taj objekat.

- Odneli su bukvalno sve, od vrata, prozora i limene krovne konstrukcije, do unutrašnje instalacije. Èak su odsekli i desetak metalnih bandera, koje gašenjem pogona više nismo koristili. Po otpadu su prilikom svake "posete" dodatno rovarili - rekao nam je jedan od malobrojnih radnika ove firme.

U meðuvremenu, neko je pokušao da ublaži neprijatan miris sa smetlišta prekrivanjem izlivene hemikalije ostacima staklene vune, ali time problem nije rešen. Zato lokalna ekološka udruženja zahtevaju da se ispita zemljište oko objekta, kao i da se pronaðu i kazne krivci za izazivanje ove ekološke bombe.

U BLIZINI I DRUGI OTPAD

OPASNI otpad firme "Hemija-Briksol" udaljen je svega stotinak metara od nebezbednog magacina, u kom je firma "Briksol d.o.o." Novi Sad na neadekvatan naèin ostavila pet tona hemijskog otpada, upakovanog u najlonske džakove. I taj objekat je pre desetak dana, posle naše intervencije, ograðen i oznaèen, dok je vlasniku takoðe dat rok od mesec dana da ukloni otpad.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum