BZNR Forum Index
Author Message

<  Dogaðaji/Primeri loše prakse  ~  VANREDNA SITUACIJA U PETROVCU: HAPŠENJE ZBOG OPASNOG OTPADA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Jul 05, 2017 15:14 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: Beta, 05.07.2017.

Opštinsko veæe i Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi proglasili su vanrednu situaciju na delu teritorije te opštine zbog opasnosti od otpada na lokalnoj deponiji koji ima neprijatan miris.

Kako su preneli lokalni mediji, deponiju je obišao inspektor za zaštitu životne sredine koji je utvrdio da miris potièe iz buradi sa neindentifikovanom supstancom.

Analizom u specijalizovanoj laboratoriji, utvrðeno je da se u buradima nalazi piljevina pomešana sa pesticidom kome je najverovatnije istekao rok trajanja.

Od tih supstanci stvara se materija kiselog karaktera, neprijatnog mirisa, koji utièe na kvalitet života lokalnog stanovništva i predstavlja opasan otpad.

Policija je identifikovala osobu koja je burad bacila na deponiju i utvrdila da je ovakva supstanca lagerovana i u magacinima bivšeg mlina "Borac" u Petrovcu na Mlavi.

Opštinski javni tužilac naredio je da licencirano preduzeæe uz asistenciju policije trajno zbrine burad sa tom supstancom a troškove transporta platiæe opština Petrovac na Mlavi kojoj æe odgovorna lica refundirati sredstva po okonèanju kriviènog postupka.

Vanredna situacija biæe ukinuta po dislokaciji otpada koja æe se obaviti narednih dana.

HAPŠENJE I KRIVIÈNA PRIJAVA

Policija u Petrovcu na Mlavi uhapsila je M. R. (39) iz okoline Prijepolja, zbog sumnje da je izvršio krivièno delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno preraðivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, saopštio je danas MUP. Njemu je odreðeno zadržavanje do 48 sati, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Petrovcu na Mlavi i u zakonskom roku, uz kriviènu prijavu, biæe priveden tužilaštvu. Osumnjièeni se tereti da je u toku 2016. godine, u prostorijama jednog privrednog društva u Petrovcu na Mlavi, skladištio 50 buradi u kojima se nalazila teèna i èvrsta supstanca, za koju je veštaèenjem utvrðeno da predstavlja opasan otpad, te da je tokom 2017. godine tu burad razmestio na nekoliko lokacija na teritoriji Petrovca na Mlavi. Takoðe, protiv jednog muškarca (56) iz Petrovca, kod kojeg je pronaðen deo buradi u kojima je bio skladišten otpad, biæe podneta krivièna prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je izvršio krivièno delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno preraðivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija u pomaganju.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum