BZNR Forum Index
Author Message

<  Dogaðaji/Primeri loše prakse  ~  EKOLOŠKA KATASTROFA U SRBOBRANU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Sep 15, 2016 10:46 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: ZELENA-SRBIJA | 09.09.2016

Velike kolièine uginule ribe i rakova plutaju Velikim baèkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagadjene vode došao je sada veæ i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjaèki.

Kako je Kurjaèki rekao agenciji Beta, preživeli rakovi masovno beže iz vode, a riba koja je još živa teško diše.

Uzrok ove ekološke katastrofe još nije poznat, a prema mišljenju Kurjaèkog, verovatno se radi o tome da je neko industrijsko postrojenje pustilo u Veliki baèki kanal otpadne vode, sa èime je ovaj deo kanala veæ imao probleme.

"Neko je pustio nešto u kanal i to davi ribu i rakove. To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za preèištaèe, umesto da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstatno zatvore, jer drugaèije ne vredi", kazao je Kurjaèki.

Sa lica mesta je potvrdjeno da je riboèuvarska služba na kanalu, da obilazi èamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište.

Kurjaèki je apelovao na vlasti da ne prebacuju odgovornost, a na gradjane da ne kupuju tu ribu, koja može doneti zdravstvene probleme.

"Jedna je stranka na vlasti od lokala, preko pokrajine do republike. Sada više ne mogu prebacivati odgovornost na nekog drugog i govoriti da je neko drugi nadležan. Problem treba rešiti, jer je svake godine isto, vode Vojvodine naplate kazne, i ništa se ne promeni", dodao je on.

Javno vodoprivredno preduzeæe Vode Vojvodine saopštilo je danas da su struène službe tog preduzeæa na terenu i da "pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana", gde je još juèe primeæena ošamuæena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode.

Iako meštani tvrde da je u pitanju ogromna kolièina, iz Vode Vojvodine su saopštili da "ima i sporadiènih primeraka uginule ribe".

O svemu su obaveštene nadležne inspekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem veæih kolièina èiste vode iz pravca Kucure stanje æe se popraviti, navode iz Voda Vojvodine, ali dodaju da to nije trajno rešenje.

"Dugoroèno rešenje uslediæe tek kada prestane konstantno zagadjenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude oèišæen, jer zagadjenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno", piše u saopštenju.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum