BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  ZA ZDRAVLJE RADNIKA IPAK NE TREBA MNOGO

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Aug 25, 2016 10:22 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug, 22.08.2016.

Ljubljana -- U Sloveniji se gubi više od deset miliona radnih dana svake godine zbog ljudi koji idu na bolovanje, piše slovenaèka agencija STA.

Mada su povrede, oboljenja mišiæno-koštanog sistema, kao i respiratorne bolesti najèešæi razlozi odlaska na bolovanja, u poslednjih nekoliko godina su u porastu i bolovanja zbog mentalnih i psihièkih problema, navodi se u tekstu.

Tanja Urdih Lazar, iz bolnice Univerzitetsko-klinièkog centra Ljubljana, naglašava da kompetitivna radna i životna sredina, loši socio-ekonomski uslovi i problemi sa balansom izmeðu poslovnog i privatnog života, kao i nedostatak komunikacije, igraju veliku ulogu u pojavi sve veæeg broja mentalnih problema.

Prema njenim reèima, unapreðenje zdravlja na radnom mestu, na šta obavezuje slovenaèki zakon, uspešno smanjuje broj bolovanja, ali "izgleda da neki poslodavci samo žele da se usklade sa zakonim i traže za to najjednostavnije naèine, koji su, nažalost, èesto potpuno neodgovarajuæi".

Ipak, pojedine kompanije tome pristupaju ozbiljno, jer su shvatile da im to može koristiti, navela je Urdih Lazar, ekspert za unapreðenje zdravlja na radnom mestu.

Veæina mera koje bi pomogle da zaposleni ostanu zdravi ne zahtevaju velika ulaganja, i podrazumevaju minimalne troškove, a istovremeno donose korist kompaniji, jer radnici mogu da rade bolje i više i lakše se motivišu u zdravom okruženju.

Prema istraživaèima, broj bolovanja pada izmeðu 12 i 36 odsto u kompanijama koje primenjuju programe unapreðenja zdravlja na radnom mestu. Štaviše, jedan evro potrošen na unapreðenje zdravlja na radnom mestu donosi izmeðu 2,5 i 10 evra uštede zbog manjeg broja bolovanja.

Urdih Lazar takoðe napominje da kompanije vrlo retko tretiraju bolest zaposlenog kao profesionalno oboljenje, jer bi u tom sluèaju one trebalo da pokriju troškove leèenja.

To je za posledicu imalo da profesionalne bolesti nisu sistemski istraživane i registrovane u Sloveniji od ranih 1990-ih.

Profesionalne bolesti koje nastaju zbog izloženosti azbestu su izuzetak, što znaèi da se u zemlji zvanièno one najèešæe navode kao profesionalno oboljenje.

"U stvarnosti, meðutim, verovatno su najèešæa profesionalna oboljenja ošteæenje sluha, preosetljivost na razlièite supstance u radnoj sredini...i, naravno, koštano-mišiæne bolesti", rekla je Urdih Lazar za agenciju STA.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum