BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  SAMSUNG NE DAJE INFORMACIJE O OTROVIMA OBOLELIM RADNICIMA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Aug 10, 2016 12:53 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Beta, 10.08.2016.

Južnokorejske vlasti dozvoljavale su kompaniji Samsung elektroniks da svojim bolesnim radnicima i njihovim porodicama ne da kljuène informacije o hemikalijama kojima su bili izloženi u njenim fabrikama za proizvodnju kompjuterskih èipova i ekrana, pokazala je istraga agencije Asošiejted pres.

Grupa za bezbednost radnika dokumentovala je više od 200 sluèajeva ozbiljnih bolesti, ukljuèujuæi leukemiju, lupus, limfom i multiplu sklerozu, medju radnicima koji su pravili poluprovodnike i El-Ce-De (LCD) ekrane. Umrlo je 76 ljudi, uglavnom u 20-im i 30-im godinama.

Samsung, vodeæi svetski proizvodjaè raèunarskih èipova i smartfona i najveæa kompanija u Južnoj Koreji, zapošljava oko 100.000 radnika.

Za zaposlene je veoma teško da od južnokorejske vlade dobiju nadoknadu ako se razbole na poslu, a bez detaljnijih informacija o izloženosti otrovima na radnom mestu, to je skoro nemoguæe, navodi AP, prenoseæi svedoèenja obolelih radnika i njihovih porodica.

Prema reèima 43-godišnje bivše radnice Park Min Suk, obolele od raka dojke, Samsung je sa sela dovodio decu da rade "koristeæi ih kao da su èaše za jednokratnu upotrebu".

Hvang Sang Gi, otac radnice koja je u 23. godini umrla od leukemije, osnovao je pokret koji traži nezavisne inspekcije u fabrikama Samsunga.

"Samsung mi je jednom ponudio milijardu vona (864.000 dolara) tražeæi da æutim. Ideja je bila da negiram da je njena bolest povezana s radom i da me ostave bez bilo kakve moguænosti da se borim", rekao je Hvang.

Samohrana majka tinejdžerke Park Von He uspela je da dobije kompenzaciju od vlade koju je tražila da bi, kako kaže, obezbedila bolji život za svoje dete.

Song Bok Ja, majka bivše radnice Samsunga koja je umrla od leukemije u 35. godini, kaže da nije pravedno što neki dobiju naknadu a neki ne. Njenoj æerki bolest je dijagnostifikovana malo više od 10 godina pošto je otišla iz kompanije, dok se nadokanada plaæa do 10 godina.

"Nikada nije bilo nikakve obuke u fabrici o vrstama hemikalija koje mogu da budu loše kako bismo bili oprezniji", izjavila je 36-godišnja Ki Mi Seon, bivša radnica koja je izgubila vid zbog multiple skleroze.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum