BZNR Forum Index
Author Message

<  Dogaðaji/Primeri loše prakse  ~  JAPAN: IZ NUKLEARKE CURI RADIOAKTIVNA TEÈNOST

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Jun 03, 2016 14:29 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: balkans.aljazeera.net, 03.06.2016.

Iz nuklearne elektrane u blizini Tokija isteklo 750 litara radioaktivnog izotopa, nema nastradalih.

Radioaktivna tekuæina uoèena je u èetvrtak u postrojenjima nuklearne centrale Tokai br. 2, sjeveroistoèno od Tokija, saopæio je njen operater, dodajuæi da ništa nije isteklo van objekta.

"U èetvrtak oko 14:55 sati (7:55 po srednjoevropskom vremenu) uoèili smo tekuæinu nakupljenu u suterenu postrojenja za preradu radioaktivnog otpada iz centrale te u gornjem dijelu prostorije s cisternom", saopæeno je iz Japan Atomic Power Companyja (JAPC).

Kolièina tekuæine koja sadrži kobalt 60, radioaktivni izotop, procjenjuje se na 750 litara, dodaje operater, prenosi agencija Hina.

Mjerenjem radioaktivnosti utvrðen je nivo od 1.700 bekerela po kvadratnom centimetru, ili gotovo 40 puta više od dopuštenog nivoa za tekuæinu na tom mjestu. Kompanija je zbog toga morala ogranièiti pristup tome mjestu i izvijestiti o incidentu.

Niko od radnika nije stradao, navodi JAPC.

Obustavljen rad

Centrala Tokai br. 2 u prefekturi Ibaraki, 150 kilometara sjeveroistoèno od Tokija, obustavila je rad u maju 2011. zbog redovnog održavanja koje u naèelu traje tri mjeseca.

No, nakon toga nije proradila zbog uvoðenja novih, strožijih propisa u vezi s prirodnim katastrofama i drugim rizicima, nakon katastrofe u Fukushimi u martu 2011. godine.

Bez certifikata o tehnièkoj ispravnosti, koji izdaje regulatorno tijelo za nuklearni sektor, nijedan se reaktor ne može ukljuèiti.

Trenutno od 42 nuklearna reaktora, koliko ih je ostalo u Japanu, rade samo dva (Sendai 1 i 2).

Prije nesreæe u Fukushimi bilo ih je 54, ali je šest reaktora ošteæene centrale Fukushima Daiichi onesposobljeno, a još šest æe biti ugašeno.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum