BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  DA LI JE I VAS "UHVATIO" PROLEÆNI UMOR?

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Mar 28, 2016 10:49 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti, 28.03.2016.

Na prelasku u novo godišnje doba telo se malo sporije prilagoðava. Proces luèenja hormona sreæe nije dovoljno brz i to prouzrokuje stanje koje se karakteriše iscrpljenošæu, nemirom, glavoboljom...

Ako ovih dana oseæate da nemate dovoljno snage, brzo se zamorite, ne možete da se koncentrišete na posao, nemate apetit, loše spavate, a san ne donosi osveženje, verovatno je glavni krivac "proleæni umor". Tegobe se javljaju kao posledica prilagoðavanja tela sezonskim promenama.

U proleæe, nakon duge zime, naše telo se suoèava sa problemom prilagoðavanja novim uslovima. Hormonski sistem se prilagoðava pojaèanim luèenjem hormona sreæe - serotonina i hormona motivacije - dopamina. Meðutim, ovaj proces nije dovoljno brz i prouzrokuje stanje koje se karakteriše iscrpljenošæu, nemirom, glavoboljom, odsustvom snage i smanjenom moguænošæu koncentracije.

- Tokom zime, naša uobièajena ishrana ne može da obezbedi dovoljne kolièine vitamina i minerala koji su nam potrebni za normalno funkcionisanje u proleæe - kaže dr Ivan Iliæ, internista kardiolog KBC "Zemun", klinièki asistent na predmetu interne medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. - Nedostatak dnevne svetlosti negativno utièe na metabolizam vitamina C i D. Klimatske promene, veoma izražene poslednjih godina, sa velikim varijacijama temperature, vazdušnog pritiska i kolièinom padavina, dodatno otežavaju ljudima borbu sa proleænim umorom.

Sreæom, naglašava doktor Iliæ, "proleæni umor" nije bolest. Najèešæe traje nekoliko nedelja, najviše mesec dana. Toliko vremena je, naime, potrebno organizmu da se prilagodi novim uslovima. Prisustvo simptoma koje traje duže od ovog vremena može biti znak bolesti, a ne "proleænog umora"

- Da biste se uspešno izborili sa "proleænim umorom", najvažnije je da shvatite da se vaše telo nalazi u periodu "tranzicije" - istièe dr Iliæ. - Osnovna mera je dovoljan unos vode. Toplo vreme širi krvne sudove, što snižava krvni pritisak i uzrokuje ubrzan rad srca, glavobolju i slabost.

Prilagodite svoju ishranu tako što æete poveæati unos voæa i povræa, jedite manje kaloriènu hranu bogatu vlaknima i vitaminima kao što je riba, lisnato povræe, mahunarke, orašasto voæe. Takoðe, prilagodite fizièku aktivnost novim uslovima. Provedite vreme napolju, na suncu, time æete olakšati uspostavljanje hormonske ravnoteže i poboljšati stvaranje vitamina D, koji æe vratiti snagu i energiju.

- Ako vežbate, smanjite intenzitet vežbanja u ovom periodu - savetuje naš sagovornik. - Fizièka aktivnost æe "probuditi" organizam u proleæe, ali vodite raèuna da ne preterate. Obièna šetnja od 30 minuta, lagano trèanje i jednostavno istezanje mišiæa u prirodi, na suncu, pokrenuæe vaš organizam. Obezbedite svom telu dovoljno sna i odmora i pokušajte da smanjite nivo svakodnevnog stresa, jer ste veæ izloženi znaèajnom stresu promene godišnjeg doba.

HRONIÈNE BOLESTI I TERAPIJA

Promenljivo vreme, sa velikim oscilacijama temperature i vlažnosti vazduha, stvaraju znaèajne probleme osobama koje imaju povišeni krvni pritisak, srèanu slabost, a može se poveæati i oboljevanje od infarkta srca i mozga.

- Važno je da se osobe koje imaju neku hroniènu bolest pridržavaju terapije, kontrolišu krvni pritisak i prilagode ishranu i unos vode - upozorava dr Ivan Iliæ. - Pomoæ struènjaka neodložno treba potražiti ukoliko se uoèe pojave novih tegoba, izražen umor, nedostatak vazduha pri manjem naporu, pojava bola u grudima.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum