BZNR Forum Index
Author Message

<  Dogaðaji/Primeri loše prakse  ~  IZLILO SE SKORO 80.000 LITARA NAFTE U OKEAN

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed May 20, 2015 11:08 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
PTC, 20. МАЈ 2015.

Из оштећеног цевовода излило се 79.500 литара нафте у океан, која се протеже скоро шест и по километара уз централну обалу Калифорније, саопштила је америчка Обалска стража.

Реагујући на извештаје о смраду који се појавио у близини Рифуџио стејт бича, власти су јуче око поднева пронашли траку изливене нафте, формирану у океану у дужини од 800 метара, навео је шеф ватрогасне службе Сната Барбаре Дејв Занибони, преноси Танјуг.

Пратили су траг нафте на копну од оштећеног цевовода, која се сливала у одводни канал испод ауто-пута и одвод који се улива у океан.Нафтовод је искључен три сата касније, али је трака нафте у мору већ достигла 6,4 километра, преноси АП.

Нафтовод је у власништву фирме "Plains all american pipeline", која је саопштила да је искључила проток нафте и блокирала испусте који је одводе до океана.

Обалска стража и службе за хитне случајеве као и непрофитне организације су кренуле у акцију пружања помоћи, али су имали проблема због велике количине нафте која је била близу обале, рекла је портпаролка Обалске страже Џенифер Вилијамс. Додала је да је 3.200 литара нафте извађено из воде.

Несрећа се догодила на истом потезу обале, као и 1969. године, када је дошло до изливања нафте, које је до тада било највеће које се икад догодило у САД и које је довело до стварања америчког покрета за заштиту животне средине.

Тада се просуло неколико стотина хиљада литара нафте, због хаварије на нафтној платформи и хиљаде морских птица је угинуло, заједно са многим морским сисарима.

Касније су се догодили много већи инциденти, 1989. године, када је "Ексон Валдез" просуо нафту на Аљасци и 2010. године када се "Голф" нафта излила у Лујзијани.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum