BZNR Forum Index
Author Message

<  Dogaðaji/Primeri loše prakse  ~  KINA - HILJADE PROTESTUJU ZBOG TROVANJA GASOM

SinisaMiljkovic
Posted: Thu Feb 28, 2013 14:23 Reply with quote
Joined: 01 Feb 2013 Posts: 42
Hiljade stanovnika Dungjinga u kineskoj provinciji Šandong okupile su se ispred gradske skupštine na protestima. Uzrok protesta bila je èinjenica da povodom curenja vodonik sulfida iz lokalne petrohemijske fabrike nisu preduzete nikakve preventivne mere.
Uèesnici protesta su, noseæi transparente i vièuæi:"Vratite mi plavo nebo" zahtevali da vlasti preuzmu odgovornost za curenje gasa, koje se dogodilo 17. februara. Oko 30000 ljudi je pretrpelo posledice trovanja vodonik sulfidom i mnogi su hospitalizovani pokazujuæi simptome trovanja (povraæanje, suvi kašalj, vrtoglavica), ali broj žrtava kojima još nije ukazana pomoæ je i dalje veliki, pa èak i medicinsko osoblje u bolnicama oseæa ozbiljne probleme zbog trovanja. Doktori koji su leèili žrtve kažu da trovanje ovim gasom, èak iako se na vreme tretira, može trajno da ošteti centralni nervni sistem.
Ista je fabrika inaèe veæ zatvarana zbog curenja gasa, ali je ponovo poèela da radi, bez odgovarajuæih dozvola i inspekcija.
Iako su se vlasti u meðuvremenu izvinile žrtvama i novèano kaznili fabriku, nikakve ozbiljne preventivne mere i dalje nisu preduzete, a morale bi, jer koliko god da je ubrzan ekonomski rast države bitan, ne sme se stavljati ispred zdravlja ljudi, pogotovo ne toliko velikog broja kao što je ovde sluèaj.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum