BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Dan ozonskog omotača 16. septembar

galamic
Posted: Thu Sep 16, 2010 14:49 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Obeležavanje Dana zaštite ozonskog omotača
16.09.2010. |

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije obeležilo Dan zaštite ozonskog omotača u četvrtak, 16. septembra, u 11 časova, u Osnovnoj školi “Lazar Savatić” u Zemunu, Kej oslobođenja 27.

Državni sekretar ovog ministarstva Bojan Đurić i pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić govorili o Danu zaštite ozonskog omotača.

Tom prilikom predstavljen je projekat “Ozi i ja čuvamo planetu”, koji predviđa uvođenje nastavnih sadržaja iz obrazovnog paketa na temu zaštite ozonskog omotača u okviru predmeta čuvari prirode.

Projekat sprovode ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i prosvete. Idea


Last edited by galamic on Fri Sep 16, 2011 22:35; edited 1 time in total
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Thu Apr 07, 2011 15:17 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Novi horor na pomolu
NESTAJE OZON IZNAD EVROPE!(7)
Četvrtak, 7. April, 2011.|

Omotač koji nas štiti od kancerogenog zračenja smanjio se za 40 odsto * Stručnjaci: Ne izlazite iz kuće bez zaštitne kreme!

ŽENEVA - Nestaje omotač koji nas štiti od raka!
Zaštitni ozonski omotač na Arktiku oslabio je za čak 40 odsto, prema podacima Svetske meteorološke organizacije, što znači da je Evropa izložena opasnom ultraljubičastom zračenju, koje izaziva rak kože!

Omotač je oslabio zbog kombinacije štetnih jedinjenja koja ga bukvalno jedu i izuzetno niskih temperatura koje su vladale na Arktiku ove zime.
Kako vreme bude prolazilo, nažalost, ozonska rupa pomeraće se prema jugu, odnosno prema Srbiji!

Dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže za Kurir da postoji realna da će se povećati broj obolelih od svih vrsta malignog tumora kože. - Ovo posebno važi za maligni melanom, najzloćudniji rak kože. Na Zemlju će dospevati mnogo više ultraljubičastog zračenja. U Australiji veliki broj ljudi boluje od melanoma zbog rupe u ozonskom omotaču - kaže Adamović. - Trebalo bi svakodnevno, pred izlazak iz kuće, da na kožu nanesemo kremu koja ima takozvani UV filter, i to najmanje 15 - kazao je dr Adamović.

Skandal!
RHMZ: Koji sad ozon?!

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda nismo uspeli da dobijemo informacije o ozonskim rupama iznad Arktika. - Kako kažete, 40 odsto? Iznad Arktika? Aha... Dobićete informacije za dva sata - rekli su nam u Zavodu. - Malo mi je čudno da se od kraja zime ozonski omotač toliko smanjio. Ne mogu ništa za sada da vam prokomentarišem - rekla nam je Jasmina Smailagić iz RHMZ.

Verica Gburčik, naš čuveni meteorolog, smatra da od podataka Svetske meteorološke organizacije nema relevantnijih. - Još juče sam dobila te podatke i potpuno verujem u njih. U Zavodu mora da su neobavešteni. Situacija nije nimalo naivna. Promene u ozonskom omotaču osetićemo i mi u Srbiji - kaže Gburčikova za Kurir. Exclamation Exclamation Exclamation
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Fri Sep 16, 2011 22:34 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Dan zaštite ozonskog omotača

Objavljeno : 16.09.2011.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja

Danas se obeležava međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača, 16. septembar, pod sloganom "Isključivanje hlorofluorougljovodonika - prilika za uvođenje alternativnih rashladnih tehnologija". Republika Srbija se pridružuje obeležavanju tog značajnog datuma, preko Ozonske kancelarije u okviru Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, zajedno sa ostalim državama potpisnicama Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o supstancama koje ga oštećuju.

Ovogodišnja tema ukazuje na planirane aktivnosti na smanjenju potrošnje štetnih hlorofluorougljovodonika, kao supstanci koje oštećuju ozonski omotač i gasova sa efektom staklene bašte. Flourovani ugljovodonici, koji ne oštećuju ozonski omotač, ali značajno doprinose klimatskim promenama, često su korišćeni kao zamena za supstance koje oštećuju ozonski omotač. Zbog toga se pitanje zaštite ozonskog omotača sve više posmatra kroz prizmu smanjenja uticaja na klimu, tako da se kao alternativne tehnologije biraju one koje doprinose rešavanju oba navedena ekološka problema.

Ove tehnologije su napredne i poželjne sa aspekta zaštite životne sredine, očuvanja ozonskog omotača i energetske efikasnosti. Izborom alternativnih tehnologija, smanjuje se ili potpuno eliminiše potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač, uz smanjenje nacionalnih energetskih troškova i pozitivne efekte na zaštitu klime. Najviše se promovišu instalacije koje rade na bazi alternativnih, prirodnih rashladnih sredstava kao što su amonijak, ugljen dioksid i ugljovodonici.

Ozonski omotač predstavlja tanak zaštitni sloj oko Zemlje, sastavljen od molekula ozona i filtrira zračenje koje dolazi sa Sunca. Ozonski omotač propušta "dobro" zračenje, koje je preduslov za život na zemlji, a zadržava "loše" zračenje koje utiče na zdravlje ljudi, prvenstveno izaziva oboljenja kože i očiju. Ukupna debljina ozonskog omotača u proseku iznosi oko 3 milimetra.

Razaranje ozonskog omotača je posledica zajedničkog dejstva različitih faktora, od kojih je ključni prisustvo određenih hemikalija u gornjim slojevima atmosfere. Zbog te svoje osobine one se zajedničkim imenom nazivaju "supstance koje oštećuju ozonski omotač", a imale su široku primenu u rashladnim i sistemima za zaštitu od požara, kao rastvarači i potisni gasovi. Upravo zbog toga, mere kojima se štiti ozonski omotač, formulisane kroz Montrealski protokol, fokusirane su na smanjenje upotrebe i ispravno postupanje sa ovim supstancama, sa ciljem da se što manja količina nađe u atmosferi.

Smanjivanje debljine ozonskog omotača predstavlja globalni problem. Debljina ozonskog omotača iznad neke tačke na Zemlji nije rezultat emisija sa te tačke, već ukupnih emisija supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Debljina ozonskog omotača iznad Srbije je relativno konstantna, uz određene sezonske varijacije, što je bio slučaj ovog proleća.Iznad Srbije nije zabeležena ozonska rupa.
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum