BZNR forum
Autor Poruka

<  Upravljanje otpadom  ~  UPRAVLJANJE OTPADOM

gala
Poslao: Sre Apr 06, 2011 10:14 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 13 Dec 2010 Poruke: 45
Zakon o upravljanju otpadom Sl. glasnik RS, br. 36/2009 i 88/2010

Jos jedna obaveza lica za BZNR. Predpostavljam da je mnoge zadesila i ova obaveza. Da li neko vec ima iskustva s "novim" odredbama iz ovog zakona. Postoje u zakonu u clanu 26 odgovornosti proizvodjaca otpada, ali sta da rade proizvodjaci koji zbog tempa i obima poslova nemaju odredjenu kolicinu otpada (odnosi se na obavezu izrade plana "ako godisnje proizvodi vise od 100 tona neopasnog otpada ili vise od 200 kg opasnog otpada.

Po preporuci Ministarstva treba uraditi procenu rizika medicinskog otpada. Da li tu procenu uvrstiti u Aktu o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini ili ih ne treba mesati. Medicinski otpad postoji u laboratorijama koje se koriste iskljucivo u naucno istrazivacke svrhe. Tu kolicine kikako nisu poznate jer zavise od naucnog projekta (svaki je razlicit i nosi posebne potrebe i rizike). Tu su i razlicite kolicine i vrste hemijskog otpada.

Pitanje je jako specificno i jako opsirno pa mi je potrebna pomoc kolega koji su strucni u ovoj oblasti. I pravnici i rukovodioci projekata se zasad veoma slabo snalaze u ovoj oblasti. Svi se slazu i zalazu da se taj problem resi, resava se na najbezbedniji nacin (snalazenje i improvizacija). Bitna mi je pravna osnova ovog problema, a naravno bitnija tehnicka, odlaganje i transport do operatera za tretman otpada.

Unapred hvala na odgovorima i pomoci
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Šukalo
Poslao: Sre Apr 27, 2011 07:10 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 15 Dec 2008 Poruke: 220 Lokacija: Beograd
Koleginice GALA

Zakon o upravljanju otpadom jedan je od zakona pod ingerencijom Ministarstva prostornog planiranja i zaštite životne sredine. Poslodavac može, a na osnovu lične procene o angažovanosti i znanju, da odlukom odredi zaposlenog raspoređenog na bilo kojem radnom mestu da radi i poslove lica za BZR. To znači da može i da donese odluku i da obavlja poslove vezane za Zakon o upravljanju otpadom. Privredna društva, u zavisnosti od delatnosti, imaju i druge obaveze u oblasti zaštite životne sredine. Obim posla primeren je delatnosti i veličini privrednog društva a to znači i angažovanost lica koja će raditi po toj obavezi.

Želeo sam da objasnim da to nije obaveza lica za BZR ali neznači da neće biti. POZDRAV
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
gala
Poslao: Pet Maj 06, 2011 11:54 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 13 Dec 2010 Poruke: 45
Sto se pravne regulative tice, tj. tog dela da poslodavac mže da odredi bilo kog pa i lice za bznr, to je meni jasno. Jedino mi nije jasno kako se rešiti hemijskog otpada kada za sada samo u Beogradu postoje postrojenja za njihovo unistavanje. Ili sam ja nedovoljno informisana. Njihovo skladistenje i cuvanje ne može da traje do veka, moramo ga se resiti.

Takodje me interesuje obuka radnika. Da li vrsiti strucnu obuku jednog zaposljenog npr. odgovornog pa da on vrsi obuku ostalih ili moraju svi proci kroz obuku kod institucija kaoje su za to odredjene. Nasla sam i prirucnik za upravljanje medicinskim otpadom Naravno samo za zdravstvene ustanove sto i nije najjasnije resenje za ostale koji to nisu a ipak ga proizvode.

Bitno smo mi organizovali institute za edukaciju a oni kontinuirane edukacije i sad samo trebate uplatiti i prijaviti se. KO? KOME? KOLIKO? ZA STA? ... Premalo dostupnih i konkretnih informacija. Opet uopsteno i u skladu sa zakonom (koji i onako moze da se tumaci i ovako i onako).
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jasmina Tubic
Poslao: Uto Maj 17, 2011 12:42 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 29 Jul 2009 Poruke: 3
Poštovana koleginice, koliko je meni poznato u Srbiji ne postoje postrojenja za uništavanje opasnog otpada,bilo je nekih planova za izdragnju takvih postrojenja ali ih za sada nema; naravno tu ne računam insineratore koje imaju naši veliki zdravstveni centri i koji su namenjeni isključivo za spaljivanje medicinskog otpada iz tih ustanova.
Poslodavci koji imaju opasan otpad moraju da urade Plan upravljanja otpadom i imenuju lice za upravljanje otpadom, a u svom za to posebno namenjenom delu prostora mogu lagerovati ovakav otpad najviše godinu dana, nakon čega ga predaju ovlašćenom operateru koji ima dozvolu Ministarstva ZZS za dalje skladištenje, tretmaan i odlaganje otpada.
Za sada se opasan otpad izvozi iz naše zemnje.
Što se tiče obuke,da bi se na pravi način upravljalo otpadom moraju svi zaposleni biti upoznati sa procedurama, upustvima i načinima za sakupljanje, odlaganje i predajom otpada.Način na koji ćete edukovati zaposelne prepušten je poslodavcima ( prezentacije, dokumanta, upustva, flajeri, obaveštenja.....).Sigurno je da je najbolje da se za ovakve obuke obratite stručnim licima koja će vas provesti kroz zakonsku regulativu, dokumente koji prete kretanje otpada, načine skupljanja otpada, upoznati zaposlene sa opasnostima i karakteristikama opasnog otpada,postupkom u sl.akcidentnih situacija....Javite nam se ako želite da konkretnije sarađujemo u ovoj oblasti;TEHPRO vam je na raspolaganju,podrav
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
anavitkovic
Poslao: Čet Jun 23, 2011 11:03 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Jun 2011 Poruke: 4 Lokacija: Kragujevac
Postovana koleginice infektivni otpad iz istrazivackih laboratorija iskljcivo mozete upucivati na obradu autoklaviranjem u neki od instituta za javno zdravlje, ukoliko hocete postupati u postpunosti u skladu sa zakonom. Naravno za te vrste usluga ce Vam oni traziti i odredjenu nadoknadu. Sistem upravljanja opasnim hemijskim otpadom i farmaceutskim otpadom iz zdravstvenih ustanova se trenutno uspostavlja kroz Projekat Ministarstva zdravlja.
Sto se procene rizika pri rukovanju medicinskim infektivnim otpadom tice, smatram da nema puno razlike u odnosu na procenu rizika prilikom redovnog rada, (npr. vadjenje krvi!) kada su u pitanju zdravstveni radnici, ali svakako treba da bude obradjena u delu procene rizika za pomocno osoblje i vozace ukoliko voze male kolicine ove vrste otpada.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Dunja
Poslao: Čet Okt 06, 2011 15:06 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 10 Jun 2010 Poruke: 1
Postovane kolege, da li je neko od vas upoznat sa merama zastite prilikom rukovanja sa otpadnim uljima?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu