BZNR forum
Autor Poruka

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Osnivanje ''Zelenog fonda za borbu protiv klimatskih promena

galamic
Poslao: Sub Dec 11, 2010 20:59 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Sporazumom iz Kankuna dogovoreno osnivanje Zelenog fonda
11. decembar 2010.

Skoro 200 zemalja okupljenih na konfenerciji UN o klimi u Kankunu, usvojilo je danas dokument koji predviđa niz mehanizama za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući i osnivanje Zelenog fonda za pomoć zemljama u razvoju.

Dogovor iz Kankuna „otvara novu eru u međunarodnoj saradnji u oblasti klimatskih promjena“, rekla je meksička ministarka spoljnih poslova Patricija Espinoza, čiji je govor bio praćen snažnim aplauzom delegata prisutnih na završnom sastanku.

Dokument je usvojen uprkos protivljenju Bolivije, jedine zemlje koja se izjasnila protiv tog dogovora. Predstavnik Bolivije Pablo Solon izjavio je da je „pravilo za usvajanje konsenzus“ i da se radi o „nesrećnom presedanu“.

- Pravilo konsenzusa ne znači jednoglasnost, niti da jedna delegacija može da stavi veto na volju koja je, uz toliko rada, postignuta - rekla je Espinoza.

Dogovor iz Kankuna takođe omogućava da se ostavi otvoreno pitanje Kjoto protokola, jedinog trenutno pravno obavezujućeg dokumenta o klimi. Idea
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
galamic
Poslao: Ned Dec 12, 2010 10:58 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Kankun: Samit o klimi završen kompromisom
FoNet | 11. 12. 2010. - 23:23h |

KANKUN - Na konferenciji Ujedinjenih nacija u meksičkom letovalištu Kankunu postignut je dogovor o borbi protiv klimatskih promena, uključujući osnivanje fonda za pomoć zemljama u razvoju.

Učesnici samita su prihvatili kompromisni tekst, koji su izradili meksički domaćini, uprkos prigovorima Bolivije, javio je BBC, koji navodi da je u tom dokumentu istaknuto da je potrebno dodatno smanjenje emisije ugljen dioksida.

Nije, međutim, ustanovljen mehanizam za ostvarenje obećanja koje su zemlje dale, ističe ta radio stanica.

Poruka aktivista za zaštitu okoline: Nada?

Delegati su bučno pozdravili govore predstavnika zemalja koje su izazvale najviše problema tokom pregovora - Japana, Kine i Sjedinjenih Američkih Država - dok su jedan za drugim izrazili podršku nacrtu dogovora.

Cilj Zelenog klimatskog fonda je da prikupi 100 milijardi dolara do 2020. godine, kako bi se zaštitile siromašne zemlje od posledica klimatskih promena i kako bi im se pomoglo da razviju nove, čistije tehnologije. Idea
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu