BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Srbiji donacija Japana za umanjenje klimatskih promena

galamic
Posted: Fri Aug 20, 2010 17:38 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Pomoć Japana od 1,7 miliona evra za umanjenje klimatskih promena
20. avgust 2010. | 12:15 13:38
Izvor: Emg.rs

Vlada Japana donirala je Srbiji 1,7 miliona evra za projekat jačanja kapaciteta u oblasti sprečavanja klimatskih promena i smanjenja emisije štetnih gasova. Realizacija projekta počinje u novembru, a trajaće dve godine i četiri meseca.

Protokol o donaciji potpisali su Sator Kurosava, predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju, i Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje. Đurić je rekao da će donacija Vlade Japana omogućiti Srbiji da napravi Strategiju za smenjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, a Kurosava je rekao da očekuje da će nakon sprovođenja projekta Srbija biti ojačana da doprinese prilagođavanju klimatskim promenama.

Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost, koja će biti uključena u izradu projekta, rekao je da je energetska efikasnost u zgradarstvu određena kao jedan od ključnih segmenata koji će biti obuhvaćen projektom. Kovačić kaže da će za godinu dana biti izrađena Strategija kojom će biti određene javne i postojeće stambene zgrade u koje će biti uloženo, kako bi se povećala energetska efikasnost.

Deo japanskog novca pored energetike ići će i u sektor proizvodnje, katastar i za sprečavanje klimatskih promena. Srbija je druga zemlja u svetu, posle Japana, u kojoj se sprovodi taj projekat sprovodi. Idea
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum