BZNR forum
Autor Poruka

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Dunavska strategija značajan korak ka EU

galamic
Poslao: Sub Jul 17, 2010 23:01 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
2010. |Izvor: Emg.rs

Učešće Srbije u izradi Dunavske strategije, koja će postati važan međuregionalni dokument Evropske unije, značajno je zbog približavanja Evropskoj uniji i ekonomskog razvoja, zaključeno danas na međunarodnom skupu Dunav, najjača veza sa Evropskom unijom, u Privrednoj komori Srbije.

Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, rekla je da je EU prvu put u izradu neke strategije uključila i zemlje koje nisu članice, pa na projektu radi 14 država. Strategija, prema njenim rečima, počiva na tri stuba, transportu i povezanosti, sociekonomskom razvoju i životnoj sredini, a Srbija je predložila još dva, bezbednost i vladavinu prava i ekonomiju znanja.

„Iz pretpristupnih fondova za razne projekte u Srbiji koji su u vezi s Dunavom je izdvojeno 20 miliona evra“, rekla je Milica Delević.

Cilj dokumenta je da unapredi infrastrukturu i energetske veze, zaštitu okoline i borbu protiv zagađenja, ekonomsku, kulturnu saradnju, turizam, saradnju u oblasti prevencije prirodnih katastrofa poput poplava i u sektoru bezbednosti.

Adriano Martines, zamenik šefa delegacije EU u Srbiji, rekao je da je rad na Strategiji za Srbiju važan jer je to jedan od načina da se država približi EU. On je istakao da postoji nekoliko važnih aspekata Dunava, a to su saobraćajni, turistički, životne sredine.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, je rekao da bi razvoj infrastrukture na Dunavu trebalo da bude prioritet jer ta reka ima velike potencijale koji mogu doprineti ekonomskom napretku.

Prošle godine brodovima je u Srbiju doplovilo 49.500 turista, dok se ove godine očekuje 50.000 stranaca koji bi došli rekom.

Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni s podunavskim zemljama prošle godine imala deficit 5,2 milijardi evra, uz izvoz od 1,9 milijardi evra.

Inicijativa za izradu Dunavske strategije datira iz 2008, a pokrenuli su je Austrija i Rumunija. Dunavska strategija i akcioni plan, prema rečima Milice Delević, trebalo bi da budu završeni do juna, dok se njihovo usvajanje očekuje u prvoj polovini naredne godine, za vreme predsedavanja Mađarske EU. Arrow
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu