BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  NESREĆA U BEOGRADU: PAO ZID NA MESTU NEKADAŠNJE AMBASADE

LjubomirJ
Posted: Thu Aug 30, 2018 11:01 Reply with quote
Joined: 04 Aug 2009 Posts: 47
Jedna osoba je preminula od posledica povreda zadobijenih nakon obrušavanja zida na gradilištu između ulica Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, potvrđeno je u Hitnoj pomoći. Telo stradalog radnika izvučeno je četiri sata nakon tragedije.

Na gradilištu se obrušio zid nekadašenjg objekta ambasade SAD i prema rečima radnika, zatrpao jednog njihovog kolegu koji je podlegao povredama. Telo radnika izvučeno je nešto pre 13 časova.

Stradali radnik nije ima ugovor o radu niti prijavu na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako su za N1 rekli građani koji su bili svedoci nesreće,u trenutku rušenja zida u blizini su se nalazila trojica radnika od kojih je jedan završio pod ruševinama i, nažalost, preminuo.

Na mesto nesreće ubrzo su stigli vatrogasci, Hitna pomoć i policija, i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da investitor ima sve neophodne dozvole i da je prema nadzoru koji je izvršila gradska inspekcijska služba, poštovao sve propise.

Naveo je i da se na radnika obrušio zid nekadašnjeg objekta ambasade SAD.

Radojičić: Životi važniji od gradilišta
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izrazio je saučešće porodici radnika koji je poginuo na gradilištu u centru grada, gde se
nekada nalazila američka ambasada, i izjavio da je Beograd veliko gradilište, ali da su ljudski životi važniji od toga.

"Daćemo sve od sebe da bismo saznali ko je napravio grešku i kako se ovakve stvari više ne bi događale", rekao je Radojičić novinarima na mestu nesreće.

Podsetimo, na mestu bivše američke ambasade u centru Beograda, investitori iz Izraela grade luksuzni stambeni kompleks.

Parcelu na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. godine kupile izraelske firme "Yossi Avrahami" i "Almogim holdings", a rušenje je počelo sredinom prošle godine.

Predstavnik ove kompanije u Beogradu je KMR Development.

"Izražavamo najdublje žaljenje zbog nesrećnog događaja koji se dogodio jutros i izjavljujemo najiskrenije saučešće porodici našeg stradalog radnika. Zajedno sa nadležnim organima radimo na utvrđivanju okolnosti koje su dovele do ove nesreće i zbog toga u ovom trenutku ne možemo da vam damo više preciznijih informacija. Bićemo na raspolaganju porodici za sve ono što im je u ovom trenutku neophodno, a javnost ćemo obavestiti o detaljima čim nadležni organi utvrde tačne činjenice", navodi se u saopštenju KMR Development.

Apel zaštitnika građana: Obezbedite potpunu zaštitu na radu
Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je na nadležne organe, da u skladu sa zakonom obezbede potpunu zaštitu i bezbednost radnika na radu. Kako je saopšteno, zaštitnik građana će tražiti izjašnjenja državnih organa u slučaju pogibije radnika, kako bi utvrdio propuste koji su doveli do ove nesreće i pokrenuo mere za unapređenje bezbednosti i zaštite radnika u svim oblastima radnog procesa.

"Ljudski život je neprikosnoven", rekao je Pašalić i dodao da u obavljanju posebno rizičnih poslova, ne sme biti propusta poslodavca koji na bilo koji način mogu ugroziti zdravlje, život i pravo radnika na bezbedne uslove rada.

On je naveo da najmanja greška u sistemu zaštite lica i imovine može dovesti do fatalnog ishoda i gubitka ljudskog života, što zahteva pojačanu kontrolu nadležnih službi na mestima koja mogu ugroziti život radnika.
View user's profile Send private message
LjubomirJ
Posted: Thu Aug 30, 2018 11:03 Reply with quote
Joined: 04 Aug 2009 Posts: 47
BEOGRAD - Na gradilištu u Sarajevskoj ulici, jutros oko 8.35, u samom centru Beograda, srušio se potporni zid i usmrtio radnika Nebojšu Turovića (56), saznaje Kurir.

Iako su na lice mesta odmah došle ekipe Hitne pomoći, policije i vatrogasaca-spasilaca i započele akciju spasavanja, nesrećnom radniku rodom iz Kraljeva nije bilo spasa - poginuo je u odronu. Ogromna količina zemlje sručila se na njega u sekundi, a prema izjavama očevidaca on je golim rukama pokušao da zadrži potporni zid koji je počeo da se ruši.

Na njega se obrušila ogromna količina zemlje i šljunka, a prema informacijama s lica mesta urušila su se čak dva potporna zida od kojih je jedan bio dimenzija 10x2,5 metra.

Četiri sata nakon nesreće telo radnika je izvučeno ispod ruševina.

Kako Kurir nezvanično saznaje, na pet metara od nesrećnog radnika bio je njegov rođeni brat koji je gledao kako se zemlja obrušava. Braća iz Kraljeva radila su u Beogradu i stanovala u Malom Mokrom Lugu. Svoje porodice navodno nisu imali.

Reč je o kvartu koji se proteže duž ulice Vojvode Milenka - od Sarajevske do Kneza Miloša, tačnije o mestu na kojem se nekada nalazila američka ambasada, a na kojem se trenutno gradi luksuzni stambeno-poslovni kompleks.

Kako Kurir saznaje, pokojni radnik bio je i na Košarama, a njegova smrt navodno nije prva tragedija u porodici koju, kako kažu, prati zla kob.

Agencije podsećaju da su parcelu na mestu stare američke ambasade u septembru 2016. kupile dve izraelske firme, a rušenje je počelo sredinom prošle godine. Najpre su srušeni objekti u Sarajevskoj ulici, a novi objekat iz ulice Kneza Miloša je prema najavama trebalo da ostane sačuvan kako bi se zadržao "duh ove ulice".

Investitori su na samom početku radova najavili izgradnju podzemnog parkinga za oko 500 vozila, 220 luksuznih stanova, mini-naselje sa nekoliko podzemnih vinarija, ali i restorana, mada nije bila isključena ni gradnja hotela. Investitori su na gradilištu uposlili domaće građevinske firme i koriste materijal proizveden u Srbiji.

Arhitektonska rešenja su poverena srpskim i izraelskim stručnjacima koji će, čuvajući prepoznatljivu fasadu bivše američke ambasade, ali s modernim rešenjima u enterijeru, omogućiti novi stil života u strogom centru prestonice.

Stambeno-poslovni kompleks u Kneza Miloša trebalo bi, prema najavama, da bude završen do 2019. Investitori su najavili da će stanove prodavati i tokom gradnje, ali će se prvi kupci stanova u njih useliti tek po dobijanju upotrebne dozvole i uknjižbe.

(Kurir.rs)
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Aug 31, 2018 20:44 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
NEMAJU PRAVA NI ŽIVI NI MRTVI: Pogibija radnika Nebojše Turovića pokrenula pitanje rada na crno
izvor: Novosti| 31. avgust 2018.

OD početka godine u Srbiji su se dogodila 24 smrtna slučaja na radnom mestu, od čega osam u građevinarstvu! Trećina njih radila je na crno, govore podaci Inspektorata za rad. Od 39 poginulih na radnom mestu u prošloj godini je čak 39 odsto bilo u građevinarstvu. Drugi na listi po smrtnosti na poslu su zaposleni u industriji.

Iako država već godinama među svoje strateške ciljeve ubraja borbu protiv sive ekonomije i rada na "crnom tržištu", u Srbiji danas, nezvanično, svaki treći radnik radi bez ugovora! To znači da su bez osnovnih radnih prava, kao što su bolovanje, godišnji odmor, pravo na penziju i ostalih socijalnih beneficija.

Poslednji slučaj, pogibija radnika Nebojše Turovića na gradilištu u Sarajevskoj ulici u Beogradu, potvrđuje činjenicu da su građevinci najugroženiji i da ih najviše radi bez papira.

Kazne za rad na crno kod poslodavca su dosta oštre i iznose od 800.000 do dva miliona dinara, ali pitanje je koliko se sprovode u praksi. Analiza za prvih šest meseci ove godine na osnovu podnetih zahteva za prekršajni postupak pokazuje da je u budžet od kazni uplaćeno 116 miliona dinara. Međutim, oko 30 odsto kazni zastareva zbog neažurnosti prekršajnih sudov.

Stevan Đurović, v. d. direktora Inspektorata za rad, objasnio je da su inspektori više puta prošle godine obilazili ovo gradilište, a radovi su prijavljeni u zakonskom roku.

- U ovom slučaju svi imaju svoj deo odgovornosti - rekao je on. - Dozvolu za izgradnju doneo je Grad Beograd, kontrolu ima Gradski sekretarijat za inspekcijski nadzor i trebalo je da oni kontrolišu. Izvođač radova, koga je investitor angažovao, snosi svu odgovornost, a biće podneta i krivična prijava.

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije naglašava da u svakom inspekcijskom nadzoru inspektori "uhvate" od 400 do 500 radnika na crno, a koliki je broj onih koje nikada ne pronađu se ne zna.

- On navodi da porodica radnika poginulog na gradilištu u Sarajevskoj sada može samo da tuži poslodavca, a postupak u našim uslovima može da traje i nekoliko godina. To znači da bi put do pravde za nesrećnu porodicu bio dug i nepredvidljiv.

- Mi nemamo potpun sistem o bezbednosti i zdravlju na radu - kaže Vuković. - Takođe, više od 15 godina pokušavamo da "proguramo" zakon o osiguranju od povrede i nesrećnih slučajeva, koji ne ide naruku poslodavcima. Da imamo ovaj propis, porodica bi po automatizmu imala bar neku vrstu materijalne nadoknade.

Kako objašnjavaju u Inspektoratu za rad, ukoliko zaposleni nema zaključen ugovor o radu i nije prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, ne ostvaruje pravo na novčanu nadoknadu u toku vremena koje je potrebno radi lečenja nakon nastale lake ili teške povrede na radu. U tom slučaju on može sudskim putem da ostvari prava za pretrpljenu štetu.

- Po pravilu, angažovani na crno ostaju gotovo "nevidljivi" u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu kod poslodavca, odnosno poslodavac takve zaposlene najčešće ne osposobljava za bezbedan i zdrav rad i ne obezbeđuje sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, koja su utvrđena Aktom o proceni rizika - kažu u Inspektoratu. - Ne upućuje ih na propisane lekarske preglede u cilju utvrđivanja da li su zdravstveno sposobni za rad na određenom radnom mestu. Oni najčešće nisu stručno osposobljeni za poslove na kojima rade.

U slučaju kada zaposleni sa potpisanim ugovorom pretrpi tešku ili laku povredu na radu, zaposleni ima pravo na novčanu nadoknadu u toku trajanja bolovanja u visini od 100 odsto od zarade. Porodica poginulog ostvaruje prava iz oblasti penzijskog osiguranja u skladu sa zakonom i u sudskom postupku može da ostvari obeštećenje vezano za nastalu smrtnu povredu na radu.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Sep 06, 2018 10:26 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Pet krivičnih prijava nakon pogibije radnika na gradilištu

Izvor: N1, 06.09.2018.

Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja napisala je pet krivičnih prijava, jednu prekršajnu prijavu i usmenu zabranu nakon nadzora koji je sproveden povodom pogibije radnika na gradilištu u Ulici kneza Miloša u Beogradu, saopšteno je.

Krivične prijave zbog nepreduzimanja ili neprimenjivanja zaštite na radu podnete su protiv osnivača firme "Anker bau" Srbe Dragišića, protiv odgovornog izvođača radova Željka Petrovića, neposrednog rukovodioca firme "Anker bau" Nedžada Spahića, direktora kompanije "Energogroup" Dejana Brankovića i protiv Mirjane Pejčić koja je bila zadužena za bezbednost i zdravlje na radu u kompaniji "Energogroup".

Pored krivičnih, inspekcija rada pripremila je i prekršajnu protivu protiv Srbe Dragišića, a inspektori su izvođaču radova, kompaniji "Energogroup", izrekli i usmenu zabranu rada do primene mera za obezbeđenje iskopa na toj lokaciji.

Radnik N.T. poginuo je 29. septembra na gradilištu u Ulici kneza Miloša, na mestu nekadašnje američke ambasade, nakon što se na njega srušio zid.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Mar 26, 2019 11:33 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
23 meseca zatvora zbog smrti radnika

Izvor: Tanjug, 25.03.2019.

Jedan od odgovornih za pogibiju radnika Nebojše Turovića (56) iz Kraljeva, 29. avgusta prošle godine na gradilištu u Ulici kneza Miloša u Beogradu, okrivljeni P. Ž. priznao je krivicu i zaključio sporazum sa Prvim osnovnim tužilaštvom na osnovu kojeg će biti uslovno osuđen na 23 meseca zatvora sa rokom provere od četiri godine.

Prema B. D. i D. S, okrivljenih za nepreduzimanje mera zaštite na radu, tužilaštvo je odložilo krivično gonjenje jer su na osnovu oportuniteta uplatiti po 250.000 dinara, dok se protiv M. P. nastavlja krivični postupak zbog "teškog dela protiv opšte sigurnosti", a protiv N. S. zbog nepreduzimanja mera zaštite na radu, objavilo je danas na sajtu Prvo osnovno tužilaštvo.

P. Ž. je priznao krivicu za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti. Uslovna kazna od godinu i 11 meseci zatvora, sa rokom provere od četiri godine, je ujedno i najveća moguća kazna zatvora koja je propisana Krivičnim zakonikom, a koja se može izreći ukoliko se izriče uslovna osuda", napominje tužilaštvo.

Turović je poginuo 29. avgusta 2018. godine kada je došlo do urušavanja temeljnog zida na gradilištu u Ulici kneza Miloša na prostoru bivše ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon toga je Inspektorat za rad Ministarstava za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, podneo krivičnu prijavu protiv petoro pomenutih. U saopštenju tužilaštva se ukazuje da su u toku dokaznog postupka pred tužilaštvom saslušani svi osumnjičeni, kao i da je ispitan T. S. u svojstvu oštećenog, inače brat poginulog radnika.

Dodaje se da je pribavljena relevantna dokumentacija i isprave, kao što su ugovori izvodača i podizvođača, zapisnici inspektorata, elaborati, pismena dokumentacija, izveštaja o smrti i zapisnik o obdukciji.

Tužilaštvo ističe da su odluke o kazni i primeni odlaganja krivičnog gonjenja, donete imajući u vidu utvrđeno činjenično stanje i sve olakšavajuće okolnosti za okrivljene, kao i da je reč o neosuđivanim osobama.

Takođe, brat poginulog radnika nije se pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i nije istakao imovinskopravni zahtev, s obzirom na to da su ga, kako navodi tužilaštvo, u toku krivičnog postupka osumnjičeni u potpunosti obeštetili.

Nakon ove tragedije na gradilištu, mediji su pisali da na mestu bivše američke ambasade u centru Beograda, investitori iz Izraela grade luksuzni stambeni kompleks. Parcelu sa zgradom na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. kupile izraelske firme "Yoi Avrahami" i "Almogim holdings".

Poginuli radnik je prema pisanju medija radio na crno u preduzetničkoj firmi "Anker bau", podizvođaču radova.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum