BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  RADNIK PAO SA PETOG SPRATA ZGRADE U NOVOM SADU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Mar 04, 2019 14:19 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Blic, 04.03.2019.

Za sada neimenovani muškarac star 30 godina pao je jutros oko 8.30 časova sa petog sprata gradilišta na uglu ulica Masarikove i Hilandarske u Novom Sadu.

Ekipa Hitne pomoći stigla je za par minuta na mesto incidenta a kako je za ''Blic'' izjavila portparolka te medicinske službe dr Ivana Ramović, lekari su zatekli čoveka u komatoznom stanju, te je nakon zbrinjavanja na licu mesta prevezen u Urgentni centar na reanimaciju.

Za sada još nije poznat uzrok nesreće, a policija i dežurni tužilac su još na terenu i utvrđuju okolnosti pod kojima se desio incident.

Kako nezvanično saznajemo, radnik nije imao zaštitnu opremu i za njim se prilikom pada obrušio deo konstrukcije sa zadnjeg sprata.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Mar 06, 2019 10:27 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Novi Sad: Zbog nemara gube glavu

izvor: Novosti| 06. mart 2019.

DVA smrtna slučaja na novosadskim gradilištima u protekla nepuna dva meseca aktuelizovala su apele sindikata, drugih organizacija i institucija, kao i pojedinaca da nadležni učine sve kako bi sigurnost i bezbednost zaposlenih bile dovedene na najviši nivo.

Povodom pogibije mladog inženjera na gradilištu u Novom Sadu, kao i nedavnog stradanja građevinskog radnika angažovanog na izgradnji "Pupinove palate", Savez samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština su zatražili od poslodavaca da povećaju bezbednost na radu.

- Još jednom tražimo od poslodavaca da ulažu u bezbednost i zdravlje svojih radnika, jer to nije trošak, već investicija. Da država, preko inspekcijskih službi, pojača kontrolu gradilišta i da se što pre pristupi formiranju odbora za bezbednost i zdravlje na radu - navodi taj sindikat, i istovremeno podseća da je 2019. proglašena za godinu bezbednosti i zdravlja na radu.

I predsednik Sindikata građevinara Novog Sada Josip Modić ponovo je apelovao, kako na poslodavce i državne institucije, tako i na same radnike, da povedu više računa o sigurnosti.

- Ima nesavesnih poslodavaca koji ne ispunjavaju osnovne elemente zaštite zaposlenih, od toga da drže neprijavljene radnike, da nemaju neophodni akt o proceni rizika na radnom mestu, kao ni lice zaduženo za bezbednost radnika na radu - kaže Modić za "Novosti", napominjući da te propise najčešće krše manje građevinske firme, dok oni veliki poslodavci u građevinskoj industriji uglavnom vode računa o bezbednosti zaposlenih. Ali se i na njihovim gradilištima dogode nesreće s fatalnim ishodom.

Modić apeluje na radnike da iskoriste zakonom utvrđena prava, da odbiju da rade ako uslovi nisu bezbedni i da prijave poslodavca nadležnoj inspekciji ili sindikatu.

- Mi ćemo u njihovo ime uputiti prijavu inspekciji. Moramo svi zajedno da stanemo na kraj nebezbednom radu.

Prvi čovek Sindikata građevinaca napominje i da ima dosta slučajeva kada se radnici ne pridržavaju propisa o zaštiti, da ne nose zaštitnu opremu ili ne vode dovoljno računa o svojoj bezbednosti, iako su im uslovi za to obezbeđeni. Stoga i na njih apeluje da budu oprezniji i da povedu više računa o sopstvenoj bezbednosti na radu, a time i o sigurnosti svojih porodica.

SAVET PROTIV SIVE ZONE

SINDIKAT je zatražio od Grada da oformi savet za borbu protiv sive zone i rada na crno, kao i za podršku građevinskoj industriji.

- Očekujemo da to telo uskoro bude formirano i da sa svoje strane doprinese povećanju bezbednosti na radu - kaže Modić.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum