BZNR forum
Autor Poruka

<  Primeri loše prakse  ~  RADNIK PAO SA PETOG SPRATA ZGRADE U NOVOM SADU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Mar 04, 2019 14:19 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Blic, 04.03.2019.

Za sada neimenovani muškarac star 30 godina pao je jutros oko 8.30 časova sa petog sprata gradilišta na uglu ulica Masarikove i Hilandarske u Novom Sadu.

Ekipa Hitne pomoći stigla je za par minuta na mesto incidenta a kako je za ''Blic'' izjavila portparolka te medicinske službe dr Ivana Ramović, lekari su zatekli čoveka u komatoznom stanju, te je nakon zbrinjavanja na licu mesta prevezen u Urgentni centar na reanimaciju.

Za sada još nije poznat uzrok nesreće, a policija i dežurni tužilac su još na terenu i utvrđuju okolnosti pod kojima se desio incident.

Kako nezvanično saznajemo, radnik nije imao zaštitnu opremu i za njim se prilikom pada obrušio deo konstrukcije sa zadnjeg sprata.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Mar 06, 2019 10:27 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Novi Sad: Zbog nemara gube glavu

izvor: Novosti| 06. mart 2019.

DVA smrtna slučaja na novosadskim gradilištima u protekla nepuna dva meseca aktuelizovala su apele sindikata, drugih organizacija i institucija, kao i pojedinaca da nadležni učine sve kako bi sigurnost i bezbednost zaposlenih bile dovedene na najviši nivo.

Povodom pogibije mladog inženjera na gradilištu u Novom Sadu, kao i nedavnog stradanja građevinskog radnika angažovanog na izgradnji "Pupinove palate", Savez samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština su zatražili od poslodavaca da povećaju bezbednost na radu.

- Još jednom tražimo od poslodavaca da ulažu u bezbednost i zdravlje svojih radnika, jer to nije trošak, već investicija. Da država, preko inspekcijskih službi, pojača kontrolu gradilišta i da se što pre pristupi formiranju odbora za bezbednost i zdravlje na radu - navodi taj sindikat, i istovremeno podseća da je 2019. proglašena za godinu bezbednosti i zdravlja na radu.

I predsednik Sindikata građevinara Novog Sada Josip Modić ponovo je apelovao, kako na poslodavce i državne institucije, tako i na same radnike, da povedu više računa o sigurnosti.

- Ima nesavesnih poslodavaca koji ne ispunjavaju osnovne elemente zaštite zaposlenih, od toga da drže neprijavljene radnike, da nemaju neophodni akt o proceni rizika na radnom mestu, kao ni lice zaduženo za bezbednost radnika na radu - kaže Modić za "Novosti", napominjući da te propise najčešće krše manje građevinske firme, dok oni veliki poslodavci u građevinskoj industriji uglavnom vode računa o bezbednosti zaposlenih. Ali se i na njihovim gradilištima dogode nesreće s fatalnim ishodom.

Modić apeluje na radnike da iskoriste zakonom utvrđena prava, da odbiju da rade ako uslovi nisu bezbedni i da prijave poslodavca nadležnoj inspekciji ili sindikatu.

- Mi ćemo u njihovo ime uputiti prijavu inspekciji. Moramo svi zajedno da stanemo na kraj nebezbednom radu.

Prvi čovek Sindikata građevinaca napominje i da ima dosta slučajeva kada se radnici ne pridržavaju propisa o zaštiti, da ne nose zaštitnu opremu ili ne vode dovoljno računa o svojoj bezbednosti, iako su im uslovi za to obezbeđeni. Stoga i na njih apeluje da budu oprezniji i da povedu više računa o sopstvenoj bezbednosti na radu, a time i o sigurnosti svojih porodica.

SAVET PROTIV SIVE ZONE

SINDIKAT je zatražio od Grada da oformi savet za borbu protiv sive zone i rada na crno, kao i za podršku građevinskoj industriji.

- Očekujemo da to telo uskoro bude formirano i da sa svoje strane doprinese povećanju bezbednosti na radu - kaže Modić.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu