BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  DVOJE MRTVIH U NARODNOJ BIBLIOTECI

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Aug 27, 2018 14:07 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Blic, 24.08.2018.

Dve osobe poginule su u Narodnoj biblioteci usled udisanja otrovnih isparenja iz sistema za zaštitu od požara, saznaje "Blic". Kako nezvanično saznajemo, u pitanju su dvojica muškaraca od oko 30 i 50 godina, direktor i majstor koji rade na održavanju tog sistema.

Prema informacijama koje su se mogle čuti na licu mesta, do nesreće je došlo prilikom isprobavanja nestandardnih protivpožarnih aparata "na suvo" kada je iscureo ugljen-dioksid.

Sistem za gašenje požara u Narodnoj biblioteci iznenada je počeo da ispušta otrovna isparenja i počeo je da guši ljude, zbog čega su alarmirani vatrogasci i Hitna pomoć. Dvojica majstora koji rade na održavanju ovih uređaja su zatečeni mrtvi.

- Poslate su dve ekipe u Skerlićevu 1, u Narodnu biblioteku zbog prijave da se osećaju teški mirisi posle kvara na rashladnom uređaju. Jedan muškarac od oko 30 i jedan od oko 50 godina su zatečeni mrtvi - kaže Mirko Lutovac, saradnik Hitne pomoći za komunikacije.

Svi koji su se zatekli u zgradi su evakuisani, a očevici pričaju da se prethodno začula i slabija eksplozija.
Istragom nakon policijskog uviđaja biće utvrđeno kako je došlo do tragedije.

- Ta manja eksplozija je, kako se ispostavilo, posledica toga što su se aktivirale boce za gas. Preminuli muškarci su majstori koji dolaze na svakih šest meseci da provere te uređaje. Kako su otvorili vrata, tako je eksplodiralo i oni su stradali - priča radnik iz magacina u Narodnoj biblioteci.

Majstori su proveravali uređaje kao što inače rade, a kako se može čuti na licu mesta, uređaji su bili već neko vreme neispravni.

MUP: Dvojica radnika se ugušila gasom

U arhivu Narodne biblioteke u Beogradu oko 13 sati došlo je do curenja gasa, a od posledica gušenja dve osobe su stradale.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli su lice mesta sa pet vozila i 18 vatrogasaca-spasilaca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca u besvesnom stanju.

Lica su predata Hitnoj pomoći i nakon pokušaja reanimacije, konstatovana je smrt dvojice radnika jedne privatne firme, koji su najverovatnije radili probu sistema za gašenje požara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obezbeđuju teren dok se ne obavi uviđaj. Uzroci curenja gasa biće naknadno utvrđeni istragom.

Zabranjen ulaz u biblioteku

Ulaz u zgradu biblioteke je zabranjen, uviđaj je u toku, a deo zaposlenih je ispred zgrade. Saobraćaj u ulici nije blokiran, ali će pripadnici MUP-a nastaviti da obezbeđuju teren dok se ne obavi uviđaj. Uzroci curenja gasa biće naknadno utvrđeni istragom.

Pred Narodnu biblioteku su ubrzo došli i ministar kulture Vladan Vukosavljević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vukosavljević: Stradali su sertifikovani stručnjaci

Ministar Vukosavljević izjavio je da zaposleni u Narodnoj biblioteci Srbije nisu bili ugroženi, a da policija i tužilaštvo utvrđuju sve okolnosti tragedije.

- Prema prvim podacima, došlo je do tragedije zbog izlivanja otrovnih materija iz uređaja za gašenje požara, a najtragičnije je da su život izgubile dve osobe. Smrt je nastupila trovanjem, nakon izlivanja otrovnih materija na izuzetno malom prostoru. Nije pretila nikakva opasnost drugim ljudima i imovini - kazao je ministar Vukosavljević.

Ministar je dodao je da su u pitanju radnici preduzeća koje se dve godine bavi kontrolom sistema u Narodoj biblioteci.

- Radi se, dakle, o stručnjacima. Ovo je bila jedna u nizu vanrednih kontrola, a redovne se obavljaju na svakih šest meseci. Poslednja redovna kontrola bila je 22. aprila, o čemu postoji zapisnik - kazao je Vukosavljević.

Ministarstvo: Nadležni da utvrde okolnosti tragedije

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas žaljenje zbog nesreće u Narodnoj biblioteci Srbije zbog nesreće koja je odnela dva ljudska života prilikom provere protivpožarnog sistema u Narodnoj biblioteci Srbije.

- Očekujemo da nadležni organi utvrde sve bitne okolnosti koje su dovele do ovog neželjenog događaja. U tome će Ministarstvo i Narodna biblioteka pružiti svu potrebnu pomoć - navodi se u saopštenju Ministarstva.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Aug 28, 2018 12:13 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
BIBLIOTEKA NA BURETU BARUTA
izvor: Novosti | 28. avgust 2018.

SISTEM se urušava kad su na čelu najvažnijih nacionalnih institucija saboteri. Bez nemačkih bombi, mogao je da nestane ceo knjižni fond Narodne biblioteke Srbije. Jednom nam se desila tragedija kad su nam nacisti 1941. uništili Narodnu biblioteku, pa sad ne smemo da dozvolimo da nam se, ne daj Bože, desi tako nešto nečijom neodgovornošću i nebrigom - upozorava reditelj Bratislav Petković, nekadašnji ministar kulture da je nacionalna riznica knjige bure baruta.

On nema dilemu da su za tragediju u Narodnoj biblioteci Srbije, u kojoj su nastradali Darko Šukalo, direktor firme "Empeks", i njegov radnik Lazar Blagojević, najodgovorniji čelnici ove institucije. Pre svih, bivši upravnik Sreten Ugričić i aktuelni Laslo Blašković. Prvi je, kaže Petković, umesto da rešava goruće probleme koji su se na najstrašniji način ispoljili, utrošio 4.300.000 evra na bespotreban luksuz, a drugog očigledno kuća čiji je domaćin, nije ni interesovala.

Ovo potvrđuju i zaposleni u Biblioteci, i pozivaju se na istupe u medijima, u kojima je, kako dokazuju, upravnik Blašković, uglavnom, govorio o svojoj karijeri, svojim izdatim knjigama, ličnim promocijama i nagradama. O problemima institucije na čijem je čelu nije se oglašavao. Po njihovim rečima, veći deo vremena provedenog kao direktor Narodne biblioteke bio je u Novom Sadu, gde živi, na bolovanjima i ostalim odsustvima.

Ovo što govore zaposleni, na svoj način potkrepljuje i Bratislav Petković rečima:

- Direktor svake ustanove mora da bude operativan i pragmatičan, a ne samo da bude poznata ličnost.

Tri i po godine po imenovanju Blaškovića, na društvenim mrežama objavljene su fotografije depoa na kojima se vidi da više nema mesta za smeštaj dragocenih knjiga i drugih dokumenata. Direktor je odgovorio:

- Nemam ja čarobni štapić da ovaj problem odmah rešim. Formiraću komisiju koja će utvrditi kakvo je stanje u depou. I ja sam iznenađen fotografijama, jer u depo niko ne silazi osim tog jednog magacionera.

Ni Blašković, kako su posvedočili zaposleni, nije silazio u depo. Nijednom, kako je i sam priznao, tokom tri i po godine mandata.

Prvi koji je upozorio na mogući katastrofalni ishod i posle rekonstrukcije, u kojoj je obnovljeno sve samo ne ono što je najvažnije, bio je Dejan Ristić, koji je na čelo ove institucije došao posle Ugričića. U svom kratkom mandatu, uspeo je da obnovi trezore i sredi fototeke srednjovekovnih rukopisa, da zameni trafostanice i kotlarnicu, nabavi specijalne kompakt-police za knjige dužine tri kilometra...

- Nije mi jasno, kako je moguće da zdanje Biblioteke bude otvoreno, bez upotrebne dozvole, koja je dobijena tek protekle godine - pita se Ristić. - Biblioteka je već bila otvorena kada sam ja imenovan, a ubrzo, Uprava protivpožarne policije dostavila je čak 27 primedaba koje je trebalo hitno otkloniti. Otklanjali smo jednu po jednu. Svake godine policija je proveravala sistem protivpožarne zaštite, koji je postavljen još 1972. Dozvole za rad od ove službe smo dobijali, ali smo istovremeno upozoravani da ni oni sami nisu sigurni kako će se ponašati instalacije ukoliko dođe do havarije, pa su nam savetovali da bi bilo najbolje da ugradimo nov sistem zaštite. Bio sam svestan šta znače ova upozorenja, želeo sam to da završim, ali otišao sam iz Biblioteke na mesto državnog sekretara u Ministarstvu kulture.

Čim je smenjen, Ugričić je našao uhlebljenje. I to - u Švajcarskoj! Fotelju je izgubio ne zbog propusta u rekonstrukciji, već zbog optužbi da je podržao "atentat na Borisa Tadića", tako što je dao podršku Andreju Nikolaidisu, autoru teksta "Šta je ostalo od velike Srbije".

Kulturna javnost je tokom dvanaestogodišnjeg Ugričićevog upravnikovanja često upozoravala na njegove antinacionalne stavove. Upozoravano je da je on blizak Sorošu, da je deo zdanja biblioteke pretvorio u "uslužni centar Haškog tribunala". Ukazivano je da su sva njegova dela prožeta "prezirom prema sopstvenom narodu". Ugričić je naredio da se iz ulaznog hola biblioteke ukloni vitrina sa izloženim ugljenisanim ostacima knjiga nađenih prilikom otkopavanja temelja biblioteke na Kosančićevom vencu. Vitrinu je zamenila slika napravljena od isečenih i skuvanih tomova nacionalne bibliografije. Skinuo je zavese sa starim slovima "Miroslavljevog jevanđelja" i zamenio ih sasvim običnim... Pripisuju mu i odgovornost što je oko 10.000 knjiga iz nekadašnje dvorske biblioteke, kao višak i duplikat, bacano u kontejnere.

- Gorele su knjige, i to iz dvorske biblioteke, a sad su na red došli i ljudi - rekao je za "Novosti" pesnik i akademik Matija Bećković.

BLAŠKOVIĆ BEZ KOMENTARA

LASLO Blašković (na slici) u ponedeljak nije želeo da komentariše prozivke da nije alarmirao javnost zbog problema u NBS. U kratkom telefonskom razgovoru rekao je da će o svemu govoriti "kada dođe vreme".

ZATVORENA SAMO ZA KORISNIKE

IAKO je najavljeno da će Narodna biblioteka biti zatvorena za korisnike i zaposlene, dok nadležni iz protivpožarne zaštite ne potvrde da je bezbedna, zaposlenima je u ponedeljak rečeno da dođu na posao. Još nije poznato kada će biblioteka biti otvorena za korisnike.

UPRAVNI ODBOR NALOŽIO VANREDNU KONTROLU

UPRAVNI odbor Narodne biblioteke Srbije u ponedeljak je održao vanrednu sednicu i jednoglasno zaključio "da će konačni stav o utvrđivanju eventualne odgovornosti nadležnih u NBS biti zauzet nakon što nadležni organi okončaju istragu i naložio upravniku Blaškoviću da sprovede vanrednu i sveobuhvatnu kontrolu protivpožarne zaštite u NBS, bez obzira na to što su vršene periodične i redovne kontrole u proteklom periodu".
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Aug 29, 2018 14:17 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
ISTRAGA U NARODNOJ BIBLIOTECI: Obezbeđenje moralo da bude uz servisere
izvor: Novosti | 29. avgust 2018.

Ko će snositi odgovornost za tragediju u Narodnoj biblioteci? Ranko Savić: Nastradali Šukalo i Blagojević nisu smeli u depoe bez pratnje FTO. Nisu imali šanse da se spasu jer se vrata depoa otvaraju samo spolja

Darko Šukalo, direktora firme "Empeks", i njegovog radnik Lazar Blagojević nisu bili prikladno obučeni za intervenciju u kojoj ima visokog rizika. Međutim, služba fizičko-tehničkog obezbeđenja Narodne biblioteke Srbije je napravila veliki propust zato što radnicima koji su došli radi intervencije zbog nastalih problema nije obezbedila pratnju od najmanje dva izvršioca. U svakom trenutku jedan zaposleni morao je da bude sa njima, a drugi da bude na distanci, spreman za intervenciju. Oni nisu smeli da uđu u depoe bez pratnje fizičko-tehničkog obezbeđanja.

Ovo, za "Novosti", kaže Ranko Savić, dugogodišnji šef obezbeđenja Narodnog muzeja u Beogradu. Skoro nedelju dana od tragedije nije utvrđena "odgovornost nadležnih zbog eventualnih bezbednosnih propusta". Rezultati istrage o tome šta se tačno dogodilo u Narodnoj biblioteci, kada su nesrećni ljudi izgubili život dok su servisirali sistem za gašenje požara u nacionalnoj riznici knjiga, još nisu objavljeni.

- Obezbeđenje je moralo da bude sve vreme uz njih - objašnjava Savić. - Nezamislivo je da dođu majstori sa strane i da se bez pratnje kreću po zgradi. Bibliotekar zadužen za određenu zbirku morao je da bude sa njima ako idu u depo.

Da je tako bilo, možda bi se izbegla tragedija. Ali nije. Kad je gas počeo da curi, vrata prostorije u kojoj se nalazi sistem za gašenje požara su se automatski zatvorila i sav vazduh je isisan. Serviseri nisu imali šanse da pobegnu iz depoa, jer je vrata moguće otvoriti samo sa spoljne strane.

- Uređaji za gašenje požara ugljen-dioksidom su veoma rizični. Svi moraju da izađu iz prostorije kad se aktiviraju - kaže Savić. - Mislim da je u nekim državama zabranjena njihova upotreba. Za to što ovaj sistem nije zamenjen punih 46 godina odgovorni su svi bivši ministri kulture. Policija je upozoravala da protivpožarni sistem treba da se zameni, ali oni nisu nadležni da to i narede. Direktor Laslo Blašković nije kriv za nesreću, ali je strašno i poražavajuće za profesiju što za vreme svog mandata od gotovo četiri godine nije kročio u depo.

SLIČNE MUKE U MUZEJU

- SLIČNE probleme kao Narodna biblioteka Srbije imao je i Narodni muzej - kaže Ranko Savić. - Godinama sam upozoravao nadležne da mora da se ugradi sistem za dojavu požara. Taj sistem je konačno i stigao, ali tek ove godine.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Feb 17, 2019 12:25 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
ISTRAGA STRAVIČNE SMRTI RADNIKA U BIBLIOTECI U BEOGRADU: Tužilaštvo utvrđuje ko je kriv za pogibiju na Vračaru

izvor: Kurir, 15.02.2019. 20:23h

Naloženo je sprovođenje dokaznih radnji protiv nepoznate osobe zbog sumnje da je počinila krivično delo protiv opšte sigurnosti kada su 24. avgusta 2018. poginuli Darko Šukalo i Lazar Blagojević

Prvo osnovno tužilaštvo naložilo je izvođenje dokaznih radnji kako bi se utvrdilo da li je i ko odgovoran za nesreću u Narodnoj biblioteci u Beogradu, kada su tokom servisiranja sistema za gašenje požara nastradali vlasnik firme "Empeks" Darko Šukalo (50) i njegov zaposleni Lazar Blagojević (25).

Saslušavaju se svedoci

- Tužilaštvo je naložilo sprovođenje dokaznih radnji protiv nepoznate osobe zbog sumnje da je počinila krivično delo protiv opšte sigurnosti. U okviru prikupljanja dokaza i istrage o tome šta se tačno dogodilo u Narodnoj biblioteci, trebalo bi da budu saslušani svedoci i obavljena veštačenja na osnovu kojih će biti poznato da li je bilo bezbednosnih propusta i ko je eventualno odgovoran za njih - objašnjava izvor Kurira.

Nesreća u kojoj su dvojica radnika nastradala dogodila se 24. avgusta prošle godine u depou Narodne biblioteke, u Skerlićevoj ulici u centru Beograda.

Iscurio gas

Prema nezvaničnim informacijama, pokojni Darko Šukalo i Lazar Blagojević kobnog dana došli su u redovnu proveru ispravnosti instalacija. Navodno, iz boca koje su bile u jednoj od prostorija iscurio je gas koji je prouzrokovao manju eksploziju, ali i trovanje dvojice radnika.

- Posle eksplozije, vrata prostorije u kojoj su bili su se zatvorila, a vazduh je automatski isisan, pa su se najverovatnije ugušili. Tragedija se dogodila u veoma skučenom prostoru kontrolne sobe - rekli su posle nesreće izvori iz istrage.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum