BZNR Forum Index
Author Message

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  EKOLOŠKI INCIDENT U VRŠCU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Jan 30, 2018 10:28 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 30. januar 2018.

Ekološki incident u Vršcu, na otvorenom bačena kućna hemija kojoj je istekao rok. Inspekcija naložila uklanjanje otpada, obezbeđenje nadzire smetlište

Na otvorenom i neograđenom prostoru iza fabrike "Hemija-Briksol" u Vršcu, odmah uz put koji vodi do prečistača otpadnih voda, razbacano je nekoliko tona kućne hemije iz njihovog asortimana kojoj je odavno istekao rok trajanja. Neke hemikalije sa oznakom opasnosti čak su se, usled ljudskog nemara, izlile i kontaminirale zemljište.

Tako je u ovom gradu pronađen još jedan otpad sa opasnim hemikalijama, opasniji od onog o kom su "Novosti" već pisale.

Sada crvena tečnost neprijatnog mirisa, koja štipa za oči i nos već sa razdaljine od desetak metara, pre nekoliko meseci, je prosuta iz metalne buradi i isto toliko dugo predstavlja ekološki problem kojim se niko nije ozbiljno bavio, dok naša redakcija nije alarmirala pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine. Oni su po hitnom postupku naložili "Hemiji-Briksol" da otpad ukloni u roku od mesec dana, a da do tada angažuje obezbeđenje i nebezbedno smetlište ogradi, što su i učinili. Dvoje radnika privatne firme iz Beograda od petka danonoćno nadgledaju objekat.

S druge strane, vlasnici otpada se "brane" da su pre mnogo godina pune ambalaže kućne hemije ostavili unutar svog proizvodnog pogona koji više nije bio u funkciji, ali da su hemikalije ostale "bez krova" zbog sakupljača sekundarnih sirovina, koji su natenane čerupali taj objekat.

- Odneli su bukvalno sve, od vrata, prozora i limene krovne konstrukcije, do unutrašnje instalacije. Čak su odsekli i desetak metalnih bandera, koje gašenjem pogona više nismo koristili. Po otpadu su prilikom svake "posete" dodatno rovarili - rekao nam je jedan od malobrojnih radnika ove firme.

U međuvremenu, neko je pokušao da ublaži neprijatan miris sa smetlišta prekrivanjem izlivene hemikalije ostacima staklene vune, ali time problem nije rešen. Zato lokalna ekološka udruženja zahtevaju da se ispita zemljište oko objekta, kao i da se pronađu i kazne krivci za izazivanje ove ekološke bombe.

U BLIZINI I DRUGI OTPAD

OPASNI otpad firme "Hemija-Briksol" udaljen je svega stotinak metara od nebezbednog magacina, u kom je firma "Briksol d.o.o." Novi Sad na neadekvatan način ostavila pet tona hemijskog otpada, upakovanog u najlonske džakove. I taj objekat je pre desetak dana, posle naše intervencije, ograđen i označen, dok je vlasniku takođe dat rok od mesec dana da ukloni otpad.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum