BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  Otrov u gumenoj obući?

tasabasta
Posted: Thu Jan 11, 2018 09:52 Reply with quote
Joined: 28 Dec 2017 Posts: 2 Location: Beograd
Opasne hemikalije se nalaze u elektronskoj i sportskoj opremi, tekstilu, igračkama, nameštaju – neke od njih izazivaju sterilitet, gojaznost, dijabetes i rak.
Gumene čizme koje su se proizvodile do skoro kod nas sadrže različite dodatke koji povećavaju elastičnost gume, oni su jako toksični i mogu da prouzrokuju najrazličitije zdravstvene probleme kod čoveka ali i za životnu sredinu.

Da bi se neka hemikalija stavila na tržište i korišćenje obavezna je autorizacija odnosno izdavanje dozvole za takvu supstancu. Dozvolu izdaje Evopska agencija za hemikalije za proizvođača, uvoznika i dalje korisnike koji se nalaze u svim državama.

U EU postoje 43 supstance koje izazivaju zabrinutost dok je taj spisak koji je preuzet u domaćem zakonodavstvu 31 supstanca, nije ažuriran od 2016. godine. U propisima u Srbiji ne postiji obaveza za dobijanje dozvle za stavljanje na tržište i korišćenje supstanci koje izazivaju zabrinutost, ali postoji obaveza upisivanje SVHC (Sub¬stan¬ces of Very High Con¬cern) u Registar hemikalija sa ciljem da se obezbedi kontrola rizika i kako bi se te hemikalije zamenile bezbednijim alternativama.

Kada je reč o bezbednim alternativama, Jasminka Ranđelović, programski kordinator ALHem-a (Alternative za bezbedne hemikalije), kaže da postoji baza od 370 primera uspešno sprovedenih zamena u praksi, 61 primer je preveden na srpski jezik. Jasminka navodi da je jedan od najboljih primera kod nas u Srbiji zamena opasne hemikalije dibutil-ftalat koji se koristio u proizvodnji gumene obuće u kompaniji „Tigar“ bezbednijom alternativom dioktil-sebakatom. ALHem radi na informisanju i edukaciji učesnika u lancu snabdevanja od proizvođača, distributera, trgovca hemikalijama.

Nedavno je sprovedena anketa koliko su građani Srbije informisani o opasnim hemikalijama u proizvodima opšte namene i da li znaju da imaju prava kao potrošači da se informišu o tome. 29 procenata ispitanih građana je znalo za svoja prava, što pokazuje koliko su građani ne informisani u ovoj oblasti.

Izvor : Politika 25.12.2017.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum