BZNR forum
Autor Poruka

<  Primeri loše prakse  ~  U TOKU SUĐENJE ZBOG EKSPLOZIJE U CRNOGORSKOJ FABRICI ORUŽJA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Nov 17, 2017 11:16 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Blic | 16. 11. 2017

Suđenje Dragoslavu Negoiciću (60), srpskom pukovniku u penziji koji je pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju optužen da je izazvao eksploziju u mojkovačkoj fabrici oružja “Tara”, počelo je u danas.

Eksplozija iz oktobra 2014. godine bila je druga od tri koje su se dogodile u fabrici od februara te do jula iduće godine: u eksplozijama je povređeno 14 a poginula je jedna osoba. U ovoj konkretnoj eksploziji, koja se dogodila u laboratoriji fabrike, povređeno je pet radnica - Beba Jušković, Sonja Sošić, Radmila Kršikapa, Ranka Delić i Žaklina Raičević.

Optužnica podignuta u oktobru ove godine tereti Negoicića - koji je u “Tari” radio kao šef pogona pirotehnike - da je zanemario bezbednost radnika i pri izradi inicijalnog eksploziva čašu sa eksplozivnom smešom (u pitanju je olovotrinitrorezorcinata) izneo iz pogona pirotehnike i nedozvoljeno odneo u laboratoriju, gde se dogodila eksplozija. Veštačenje je, naime, pokazalo da je do eksplozije došlo bizarnim spletom okolnosti. Navodno, dok je Negoicić mešao eksploziv štapićem u staklenoj čaši, a koja se potom zapalila ili dejstvom statičkog elektriciteta ili varnicom koja je u čašu dospela iz bojlera ili utičnice koja se nalazila u blizini stola na kom je odložio čašu.

Ekplozija smeše izazvala je havariju u fabrici, a pet pomenutih radnica zadobile su teške telesne povrede, poput gubitka vida, sluha, brojnih ustrelnih rana (od rikošetiranih parčadi metala)... Zbog ovoga Negoiciću (koji je i sam zadobio povrede u eksploziji) preti i do četiri godine robije.

U fabrici su se proizvodile NATO puške i pištolji, a nekada je bila u vlasništvu valjevskog „Krušika“

“Blic” je imao uvid u dokumentaciju u kojoj Negoicić iznosi primedbe na nalaze veštaka i optužnicu uopšte. Penzionisani pukovnik generalno ne negira da se eksplozija odigrala na način naveden u optužnici, ali Negoicić nagoveštava da je eksplozivnu smešu u laboratoriju odneo “po nečijem odobrenju”. Takođe, on teško optužuje i rukovodstvo fabrike:

- Ponovo ću da ukažem da je uzrok eksplozije lom igličastih kristala. Zbog neadekvatne tehnologije i opreme, sirovina nabavljenih na crnom tržištu bez ikakve dokumentacije o kvalitetu, došlo je do stvaranja igličastih kristala prilikom sinteze. U fabrici se nikada nije kontrolisao kvalitet datog proizvoda, a nije poslat ni na analizu u neku verifikovanu ustanovu što znači da tehnologija nikada nije na adekvatan način verifikovana - piše Negoicić, koji lom igličastih kristala navodi i kao uzrok eksplozije koja se u fabrici dogodila u julu 2015. godine.

Da je problem u mojkovačkoj fabrici dublji od lične odgovornosti pukovnika, pokazuje i to što su se za samo godinu i po dana dana dogodile tri slične nesreće. Ipak, vlasnici preduzeća - švajcarski “BT International” i Vlada Crne Gore - zbog tih nesreća kažnjavani su samo novčano.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu