BZNR Forum Index
Author Message

<  Pravna regulativa  ~  ZAKON O ZAŠTITI BOLESNIH RADNIKA DANAS U SKUPŠTINI

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Jun 07, 2017 13:54 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Danas, 07.06.2017.

Predlog da se zakonom zaštite svi radnici oboleli od malignih tumora, bez obzira da li su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, danas stiže u Skupštinu Srbije.

Lekar i poslanik DS-a Dušan Milisavljević, podstaknut slučajem bivše radnice Jure Violete Petrović, ali i ostalih obolelih od karcinoma, rešio je da predloži izmenu Zakona o radu.

- Danas u 11 časova predajem u Skupštini predlog da se oboleli od malignih tumora zaštite zakonom. Kada će doći do poslanika i kada će u Ministarstvu rada to videti još ne znam - kaže Milisavljević.

On napominje da je Srbija prva po broju malignih oboljenja, kao i po procentu smrtnosti od njih, te da je vreme da država preuzme odgovornost za svoje građane.

- Na ljude koji dobiju otkaz usred lečenja to izuzetno loše utiče, a činjenica je da 90 odsto onih koji se izleče mogu da se vrate na svoje radno mesto. Oni pobede bolest, ali džabe kad ih zakon ne štiti - ističe Milisavljević. Na pitanje zbog čega predlog za izmenu zakona ne bi obuhvatio, na primer, sve zaposlene na određeno, Milisavljević kaže da je on to gledao isključivo kao lekar i da mu je upravo zbog toga bila dužnost da to uradi.

Poslanici DSS saop[tili su da su uputili u skupštinsku proceduru predlog za izmenu Zakona o radu koje bi zaštitile zaposlene obolele od teške bolesti. Predložene izmene predviđaju da za „vreme lečenja od teških povreda nastalih u saobraćajnim ili drugim nesrećama kao i u slučajevima lečenja od teških bolesti koje životno ugrožavaju zaposlenog, poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu“.

„Postojeći član 187. Zakona o radu potpuno diskriminiše zaposlenog u situacijama u kojima on nije u stanju da radi već je prepušten dobroj volji poslodavca da li će mu produžiti ugovor o radu ili fa izbaciti na ulicu, čime mu se ugrožava egzistencija u trenucima kada vodi odsudnu bitku za život. Zakon o radu koji je usvojila ova vlast primereniji je 19. veku, a ne 21. veku u kome se radno vreme u mnogim zemljama skraćuje, a briga o sigurnosti radnika postaje prioritet“, navodi se u saopštenju DSS. Oni pozivaju poslanike da podrže ove izmene, ne samo prema Violeti Petrović već prema svim drugim ugroženim radnicima.

Za predsednika UGS Sloga Željka Veselinovića Milisavljevićev potez je sjajan, jer je human i omogućava bolesnima da ne završe na ulici.

- Problem je samo što se kod nas uvek bavimo posledicama, a ne uzrocima kako bi trebalo. Zakon o radu doneo je niz loših stvari, jer pre svega odgovara krupnom kapitalu, dok su radnici potpuno nezaštićeni - tvrdi Veselinović.

On kaže da se sve manje ljudi u Srbiji zapošljava na neodređeno, a sve više preko agencija na privremeno-povremene poslove i na ugovore o delu.

Predlog da se zaštite svi radnici, a ne samo oni na neodređeno imali su i u Samostalnom sindikatu još pre nekoliko meseci. Potpredsednik ovog sindikata Duško Vuković rekao je za naš list da su oni predlog za izmenu Zakona o radu poslali Ministarstvu rada i da su od njih dobili odgovor da se "zakon neće menjati do 2018. godine", kada mu sledi usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom.

S druge strane, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da više nismo u samoupravljanju i da nemamo prava da opšte obaveze društva prebacujemo na poslovni svet.

- Društvo ako hoće da bude socijalno i normalno, kako treba, onda te obaveze mora da preuzme na sebe. Oboleli, kao i svi drugi radnici, moraju da budu zaštićeni zakonom - kaže Atanacković za Danas. On napominje da poslodavac mora maksimalno da se potrudi da odnosi sa zaposlenima budu normalni jer zajednički rade na nečemu, zajedno doprinose.

Atanacković kaže kako je privreda dovoljno opterećena i podseća da postoji obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

- Neke firme jednostavno nemaju uslova da zaposle OSI, ne postoje radna mesta za njih, ali to državu ne interesuje, ona je svoju materijalnu obavezu prebacila na poslodavce - ističe Atanacković.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum