BZNR Forum Index
Author Message

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  VANREDNA SITUACIJA U PETROVCU: HAPŠENJE ZBOG OPASNOG OTPADA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Jul 05, 2017 15:14 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: Beta, 05.07.2017.

Opštinsko veće i Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi proglasili su vanrednu situaciju na delu teritorije te opštine zbog opasnosti od otpada na lokalnoj deponiji koji ima neprijatan miris.

Kako su preneli lokalni mediji, deponiju je obišao inspektor za zaštitu životne sredine koji je utvrdio da miris potiče iz buradi sa neindentifikovanom supstancom.

Analizom u specijalizovanoj laboratoriji, utvrđeno je da se u buradima nalazi piljevina pomešana sa pesticidom kome je najverovatnije istekao rok trajanja.

Od tih supstanci stvara se materija kiselog karaktera, neprijatnog mirisa, koji utiče na kvalitet života lokalnog stanovništva i predstavlja opasan otpad.

Policija je identifikovala osobu koja je burad bacila na deponiju i utvrdila da je ovakva supstanca lagerovana i u magacinima bivšeg mlina "Borac" u Petrovcu na Mlavi.

Opštinski javni tužilac naredio je da licencirano preduzeće uz asistenciju policije trajno zbrine burad sa tom supstancom a troškove transporta platiće opština Petrovac na Mlavi kojoj će odgovorna lica refundirati sredstva po okončanju krivičnog postupka.

Vanredna situacija biće ukinuta po dislokaciji otpada koja će se obaviti narednih dana.

HAPŠENJE I KRIVIČNA PRIJAVA

Policija u Petrovcu na Mlavi uhapsila je M. R. (39) iz okoline Prijepolja, zbog sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, saopštio je danas MUP. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Petrovcu na Mlavi i u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biće priveden tužilaštvu. Osumnjičeni se tereti da je u toku 2016. godine, u prostorijama jednog privrednog društva u Petrovcu na Mlavi, skladištio 50 buradi u kojima se nalazila tečna i čvrsta supstanca, za koju je veštačenjem utvrđeno da predstavlja opasan otpad, te da je tokom 2017. godine tu burad razmestio na nekoliko lokacija na teritoriji Petrovca na Mlavi. Takođe, protiv jednog muškarca (56) iz Petrovca, kod kojeg je pronađen deo buradi u kojima je bio skladišten otpad, biće podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija u pomaganju.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum