BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  POVREĐEN PROFESOR, HITNA EVAKUACIJA HEMIJSKOG FAKULTETA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu May 25, 2017 10:56 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1125
izvor: Blic, 24.05.2017.

Hitno je evakuisan Hemijski fakultet, a povređen je V. M.(47), vanredni profesor organske hemije kada se jutros oko 9 sati prosula korozivna kiselina i ispunila hodnike gustim dimom.

- Došlo je do incidenta na fakultetu jutros, sada smo se svi već vratili u zgradu - kratko su potvrdili sa ovog fakulteta.

Kako je jedan od profesora ovog fakulteta objasnio, njegov kolega nosio je hemikalije koje su mu ispale na stepeništu.

- Razbijena je flaša sa supstancom koja nije opasna, ali se u dodiru sa vazduhom i drugim hemikalijama napravio gust beli dim, koji se ubrzo proširao zgradom. Kolega je nosio naočare, ali su mu oči malo iziritirane i bio je na VMA, ali je već kod kuće i verovatno će sutra normalno držati nastavu - priča profesor Hemijskog fakulteta.

Kako saznajemo, dim neprijatnog mirisa se brzo proširio zgradom, te su profesori, studenti i saradnici nakon aktiviranja sirene za uzbunu, evakuisani.

-Zatečena grupa lica je sa zaštitnim maskama preuzela korake sanacije. Razbili smo hidrante i krenuli da neutrališemo prolivene hemikalije i da ih uklanjamo sa betonske podloge - objašnjava dekan fakulteta, prof. dr Ivan Gržetić.

Međutim, nastava je već posle sat vremena nastavila normalno da se odvija.

- Mnoge mere se preduzimaju na našem fakultetu upravo zarad podizanja nivoa bezbednosti, stoga se incidenti retko dešavaju. Poslednji je bio pre više od deset godina - kaže profesor Hemijskog fakulteta.

Nakon konsultacija profesora i Uprave, utvrđeno je da je dim činio najvćei postotak amonuijum hlorid.

Dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Ivan Gržetić ovim povodom je izjavio da se fakultetu mora obezbediti bolji izlaz iz studentske laboratorije - Kamene sobe, te da se odmah moraju nabaviti dodatne maske za kiseonik i još najmanje četiri zaštitne maske koje bi ubuduće služile za spašavanje ugroženih.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum