BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  ZRAČE SE BEZ POTREBE

LjubomirJ
Posted: Thu May 18, 2017 15:33 Reply with quote
Joined: 04 Aug 2009 Posts: 47
Više od 20 zaposlenih u Javnom preduzeću Nuklearni objekti Srbije saopštilo je da su im životi ugroženi, jer su izloženi zračenju.
Kako su istakli, uslovi za rad u preduzeću nepodnošljivi, a za to su okrivili vršioca dužnosti direktora Dalibora Arbutinu.
Radnici su apel uputili na adrese Ministarstva nauke, Ministarstva privrede i nadzornog odbora JP Nuklearni objekti Srbije, preneo je danas novosadski informativni sajt 021 (021.rs).
"Direktor ima jasne namere da obezvredi znanje, iskustvo, kompetentnost i zdravstvenu ugroženost, menjanjem sistematizacije i odsustvom volje za dijalogom", navodi se u apelu i dodaje da je u preduzeću godinama na delu diskriminacija i nepravda, zloupotrebe službenih položaja, gaženje principa i omalovažavanje tehničara u zoni jonizujućeg zračenja.
Dodali su da im "jedan deo" poslovodstva oduzima i mogućnost i pravo na zaštitu u slučaju profesionalnog oboljenja i naveli da su im mnoge kolege umrle od posledica ozračivanja.
"Trenutno jedinoj živoj, a oboleloj osobi u preduzeću pokušavaju da oduzmu pravo na profesionalno oboljenje, koje su mu stručne službe priznale. Umesto da poslovodstvo podrži i zaštiti svog tehničara koji je svoj radni vek proveo u zoni zračenja, oni se sude sa njim, pokušavajući da obore mišljenje medicinskih specijalista", navode zaposleni u Nuklearnim objektima Srbije.
U Nuklearnim objektima Srbije demantovali su navode potpisnika apela i dodali da direktor Arbutina nije razgovarao sa ovim zaposlenima, jer se ne zna ko su.
"Naši zaposleni poslove u kontrolisanoj zoni, zoni jonizujućeg zračenja, obavljaju u skladu sa našim licencama, procedurama i pravilnicima i u skladu sa definisanim radnim zadacima, koji su potpisani od strane izvršilaca, lica odgovornih za realizaciju aktivnosti, lica koja nadgledaju ispunjenost mera zaštite od zračenja i, na kraju, od strane direktora. Jasno je da je sve u skladu sa planiranim aktivnostima i da nema mesta navodima da se zaposleni 'bez preke potrebe ozračuju'", kazali su iz tog javnog preduzeća.
Mediji su nedavno objavili da je spremačica u preduzeću Gordana Sušić tužila direktora za mobing.
I bivša rukovoditeljka u preduzeću Želmira Ilić navela je ranije da je podnela krivičnu prijavu protiv Arbutine. Potpisnici apela su naveli da za sada postoje četiri tužbe za mobing i jedna krivična prijava protiv vršioca dužnosti direktora Dalibora Arbutine.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun May 21, 2017 10:32 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Čitam ovaj članak i pitam se na osnovu čega se uslovi za rad mogu okarakterisati kao "nepodnošljivi"?!
Nigde se ne navodi da su izvršena merenja i ispitivanja uslova radne okoline, jonizujućeg zračenja, kakvi su rezultati dobijeni. Da li je izvršena procena rizika na radnim mestima u radnoj okolini, da li su sprovedene mere koje su predložene za smanjenje ili elimisanje rizika itd. Da li su se zaposleni obraćali licu za BZR i Odboru (ako je formiran)? I na kraju, zašto apel nisu uputili Ministarstvu rada, nego Ministarstvu nauke i Ministarstvu privrede. Kakve oni veze imaju sa uslovima rada?
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum