BZNR forum
Autor Poruka

<  Vatrogasne službe  ~  SRPSKI VATROGASCI SE ŽALE: MALO NAS JE, VOZILA SU STARA...

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Mar 01, 2016 11:32 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Autor: Beta | 29.02.2016.

Sindikat vatrogasaca Srbije danas je ukazao da vatrogasci rade u lošim uslovima zbog čega je ugrožena njihova bezbednost, ali i bezbednost građana.

"O neogovornom odnosu države prema vatrogasnoj službi govori podatak da vatrogasci intervenišu vozilima prosečne starosti više od 27 godina, alarmantno je mali broj zaposlenih koji rade i u zaštitnim odelima kojima je istekao rok trajanja, nemaju redovno finansiranje i ne postoji zakon o vatrogastvu koji bi ovu oblast detaljno uredio", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Ukazano je da u Srbiji trenutno ima 3.100 vatrogasaca, što je u odnosu na broj stanovnika najmanje u regionu. Sindikat vatrogasaca je podsetio da evropske preporuke nalažu da na 1.000 stanovnika bude jedan vatrogasac, što znači da bi u Srbiji trebalo da bude više od 7.000 vatrogasaca.

Problem nedovoljnog broja vatrogasaca, kako je navedeno u saopštenju, do sada je rešavan izdavanjem naloga za pripravnost, čime su se vatrogasci obavezivali da 12 sati pre svoje radne smene budu u punom stepenu spremnosti da se odazovu na poziv, ali je zbog racionalizacije troškova Ministarstva unutrašnjih poslova ukinuta ta obaveza za koju su vatrogasci bili plaćeni 20 dinara po satu.

"Nedopuѕtіvo je reѕtrіktіvnu polіtіku trоškоvа prіmenjіvati na ovaj nаčіn i zbog toga insistiramo na što hitnijem vraćanju kategorije pripravnosti sve dok se u službu ne primi dovoljan broj vatrogasaca", navodi se u saopštenju Sindikata vatrogasaca Srbije.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu