BZNR Forum Index
Author Message

<  Vatrogasne službe  ~  SRPSKI VATROGASCI SE ŽALE: MALO NAS JE, VOZILA SU STARA...

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Mar 01, 2016 11:32 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Autor: Beta | 29.02.2016.

Sindikat vatrogasaca Srbije danas je ukazao da vatrogasci rade u lošim uslovima zbog čega je ugrožena njihova bezbednost, ali i bezbednost građana.

"O neogovornom odnosu države prema vatrogasnoj službi govori podatak da vatrogasci intervenišu vozilima prosečne starosti više od 27 godina, alarmantno je mali broj zaposlenih koji rade i u zaštitnim odelima kojima je istekao rok trajanja, nemaju redovno finansiranje i ne postoji zakon o vatrogastvu koji bi ovu oblast detaljno uredio", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Ukazano je da u Srbiji trenutno ima 3.100 vatrogasaca, što je u odnosu na broj stanovnika najmanje u regionu. Sindikat vatrogasaca je podsetio da evropske preporuke nalažu da na 1.000 stanovnika bude jedan vatrogasac, što znači da bi u Srbiji trebalo da bude više od 7.000 vatrogasaca.

Problem nedovoljnog broja vatrogasaca, kako je navedeno u saopštenju, do sada je rešavan izdavanjem naloga za pripravnost, čime su se vatrogasci obavezivali da 12 sati pre svoje radne smene budu u punom stepenu spremnosti da se odazovu na poziv, ali je zbog racionalizacije troškova Ministarstva unutrašnjih poslova ukinuta ta obaveza za koju su vatrogasci bili plaćeni 20 dinara po satu.

"Nedopuѕtіvo je reѕtrіktіvnu polіtіku trоškоvа prіmenjіvati na ovaj nаčіn i zbog toga insistiramo na što hitnijem vraćanju kategorije pripravnosti sve dok se u službu ne primi dovoljan broj vatrogasaca", navodi se u saopštenju Sindikata vatrogasaca Srbije.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum