BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  Novi Pravinilici o zastiti maldih i trudnica

galamic
Poslao: Sub Dec 24, 2016 22:56 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Mere za bezbedan i zdrav rad mladih, zaposlene žene za vreme trudnoće, porodilje i zaposlene koja doji dete

ubzrs on 22/12/2016 - 9:19 am in NOVOSTI

Na osnovu člana 6. stav 2 Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu koji propisuje obavezu ministra nadležnog za rad i ministra nadležnog za zdravlje da propišu Preventivne mere u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu mladih, zaposlene žene za vreme trudnoće i zaposlene koja doji dete U „Sl. glasniku RS“, br.102/2016 objavljni su:

1. Pravilnik o merama za bezbedan i zdrav rad zaposlene žene za vreme trudnoće, porodilje i zaposlene koja doji dete.
2. Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad mladih


Pravilnik o merama za bezbedan i zdrav rad zaposlene žene za vreme trudnoće, porodilje i zaposlene koja doji dete
Navedenim pravilnikom se propisuju zahtevi koje je poslodavac dužan da ispuni u obezbeđivanju primene mera za bezbedan i zdrav rad sa ciljem sprečavanja, otklanjanja i smanjenja na najmanju moguću meru rizika po bezbednost i zdravlje zaposlene žene za vreme trudnoće, porodilje i zaposlene koja doji dete.
U skladu sa čl. 2. Pravilnika:
zaposlena žena za vreme trudnoće – jeste zaposlena koja o trudnoći dostavi poslodavcu potvrdu lekara;
porodilja – jeste zaposlena kojoj od porođaja nije prošlo više od 12 meseci, koja o tome dostavi poslodavcu potvrdu lekara;
zaposlena koja doji dete – jeste zaposlena majka deteta do navršene prve godine života deteta koje doji, koja o tome obavesti poslodavca.
Poslodavac je dužan da za sva radna mesta u radnoj okolini na kojima postoji mogućnost izlaganja štetnostima, procesima ili radnim uslovima izvrši procenu svih rizika po bezbednost ili zdravlje i svih posledica na trudnoću ili dojenje koje mogu imati zaposlene proceni prirodu, nivo i trajanje izloženosti, odnosno donese akt o proceni rizika, radi utvrđivanja načina i mera za otklanjanje ili smanjenje rizika.
Poslodavac je dužan da o donetom aktu o proceni rizika obavesti zaposlene zaposlene i njihove predstavnike za bezbednost i zdravlje na radu, kao i merama koje se preduzimaju u cilju otklanjanja rizika.
Ovaj pravilnik se primenjuje od 28. decembra 2016. god.
Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad mladih
Ovim pravilnikom propisuju se zahtevi koje je poslodavac dužan da ispuni u obezbeđivanju primene preventivnih mera sa ciljem otklanjanja ili svođenja na najmanju moguću meru rizika od nastanka oštećenja zdravlja mladih na radu, a naročito u vezi sa njihovim duhovnim i telesnim razvojem.
Ovaj pravilnik primenjuje se na mlade koji su u radnom odnosu kod poslodavca, kao i na mlade koji po bilo kom osnovu obavljaju rad kod poslodavca.
Mladi jeste svako lice starosti od najmanje 15 godina, a najviše 18 godina.
Poslodavac je dužan da za sva radna mesta u radnoj okolini, na kojima rade mladi izvrši procenu rizika od nastanka povreda i oštećenja zdravlja pre početka obavljanja poslova, kao i da izvrši delimičnu izmenu i dopunu akta o proceni rizika ukoliko je došlo do promene u obavljanju poslova, odnosno pojave novih opasnosti i štetnosti.
Ako se u postupku procene rizika utvrdi da postoji rizik za bezbednost, fizičko ili psihičko zdravlje ili razvoj mladih poslodavac je dužan da obezbedi finansijska sredstva za praćenje zdravstvenog stanja mladih koji se vrše na način, po postupku i u rokovima kao i prethodni i periodični lekarski pregledi zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom.
Poslodavac je dužan da obezbedi da zaposleni mladi, njihovi zakonski zastupnici – roditelji ili staraoci budu u pisanoj formi obavešteni o rezultatima procene rizika na radnom mestu i o merama kojima se rizici otklanjaju u cilju povećanja bezbednosti i zdravlja na radu.
Zabranjeno je da se radno angažuju mladi na radnom mestu u radnoj okolini na kojima se obavlja rad:
1) koji je objektivno iznad njihovih fizičkih ili psiholoških sposobnosti;
2) koji uključuje štetno izlaganje opasnim materijama koje su otrovne, karcinogene, izazivaju nasledna genetska oštećenja ili oštećuju plod ili na bilo koji način hronično utiču na ljudski razvoj;
3) koji uključuje štetno izlaganje zračenju;
4) koji uključuje rizik od povreda za koje se može pretpostaviti da ih mladi ne mogu prepoznati ili izbeći zbog svoje nedovoljne pažnje koju posvećuju bezbednosti ili nedostatka iskustva ili osposobljenosti;
5) u kojem postoji rizik za zdravlje zbog ekstremne hladnoće ili vrućine ili buke ili vibracija.
Ovaj pravilnik se primenjuje od 28. decembra 2016. god.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu