BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  NAJBOLESNIJA TAČKA BALKANA: UDIŠU OTROV

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Dec 05, 2016 12:02 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Telegraf, 05.12.2016.

Nakon što su godinama slušali obećanja moćnika kako će rešiti njihov problem, a da pritom niko ni prstom nije mrdnuo, stanovnici ovog hrvatskog grada su uputili sedam novih zahteva Vladi i u dosad najvećem broju izašli su na ulicu. Njih oko četiri hiljade zatražilo je svoje ustavom zagarantovano pravo na čisti vazduh.

– Meni ništa ne znači što će naši zastupnici iz Broda, nema veze koje su stranke, uzeti papir i napisati čist vazduh za Slavonski Brod. Pa i njihova deca tu žive, neka dignu glas, neka kažu šta se ovde dešava, pravo stanje, neka nešto pokušaju napraviti jer se nešto mora uraditi – kaže Ronalda Kovačević iz Slavonskog Broda.

Slavonski Brod ovu godinu završava jednako kao što je i započeo – kao jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Vrednosti otrovnih čestica u vazduhu prekoračene su više od 220 puta. Retki su dani kada vazduh ne smrdi, a merna stanica meri vrednosti sumpor-vodonika i lebdećih čestica.

– Jako, jako retko se dogodi da imamo svežeg vazduha. Većinom je to svakodnevno ispuštanje štetnih plinova, u podnevnim i večernjim satima kad bi građani trebali šetati. Od ovog vazduha već osam godina bolujem od karcinoma i sigurna sam da je ovo stanje doprinelo mojoj bolesti – kaže Ronalda.

Probleme sa alergijom, kaže, imao je njen stariji sin, ali su prestali onog trenutka kad se odselio.

– On je imao strašnih problema sa disanjem. Čim krene jesen i proleće, kad krenu magle i isparavanja, on ima strašnih problema. Međutim, kako je otišao u Pulu kaže da uopšte više nema problema. Pa sad recite – priča Ronalda.

– Nema osobe u Brodu koja dobije baš grip. Taj je srećan koji dobije grip ili nekakvu virozu. Maltene se dovodimo u situaciju da se pitamo postoji li neka druga bolest u Brodu osim karcionoma, to je prestrašno – kaže ona.

U Slavonskom Brodu uskoro sledi nova kategorizacija vazduha, a u Zavodu za javno zdravstvo već unapred znaju rezultate, odnosno da će i ove godine kao i ranijih vazduh biti druge kategorije.

Između ostalog, građani ovog grada od Vlade traže hitni međunarodni sastanak oko modernizacije i plinifikacije rafinerije, zatim donošenje Zakona o kvalitetu naftnih derivata, postavljanje koordinatora iz ministarstva zaštite prirodne sredine u Brodu. U suprotnom sledi građanska neposlušnost i zatvaranje granica.

– Nemamo više ni razloga da čekamo, jer sve je u rukama vlade RH, oni to vrlo lako i jednostavno mogu da reše, želimo konkretne poteze, ne više obećanja. Svima je novac važniji od ljudskih života, dokle tako!? – kaže gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Vlada Andreja Plenkovića četvrta je u nizu koju je dočekao problem zagađenja vazduha.

Vlade Jadranke Kosor i Zorana Milanovića građane su ohrabrivali, ali nikada nisu ništa postigle. Premijer je zasad pružio načelnu potporu, baš kao i saborski poslanici koji dolaze iz tog kraja, te ostaje da se vidi da li će pritisak koji su građani napravili konačno uroditi plodom.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum