BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  NIVO ŠTETNIH GASOVA KAO U DOBA NESTANKA DINOSAURUSA!

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Mar 24, 2016 12:41 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Извор: РТС, 23.03.2016.

Испуштање угљеника и других штетних гасова приближно је истог интензитета као пре 66 милиона година, у доба диносауруса. Стручњаци упозоравају на штету од глобалног загревања и подсећају да је и човек одговоран за све што ће се десити.

Научници су у новом истраживању истакли да темпо испуштања угљеника чак засењује почетак највећег познатог природног таласа у фосилним записима од пре 66 милиона година, који је можда покренуо ослобађање заробљених гасова испод морског дна.

Праисторијско ослобађање тих гасова са ефектом стаклене баште, изазвало је раст темпреатуре од пет степени Целзијусових, а због стварања киселине у океану морски живот био је озбиљно угрожен.

Очигледна је пералела са тренутним ризицима од пораста нивоа угљеника у атомосфери услед сагоревања фосилних горива.

„С обзиром на тренутно доступну евиденцију, садашње стопе емисије угљеника изазване човековим активностима су без преседана у последњих 66 милиона година“, навели су научници у часопису Nature Geoscience.

Диносауруси су изумрли пре око 66 милиона година, највероватније након удара огромног астероида у Земљу, али је главни аутор истраживања, Ричард Зиб са Универзитета на Хавајима, истакао да су геолошки записи нејасни и да није познато колико је тачно угљеника емитовано у тој катаклизми.

Тренутна емисија угљеника, углавном из сагоревања фосилних горива, износи око 10 милиона тона годишње, у односу на 1,1 милијарду годишње у периоду од више од 4.000 година, пре 56 милиона година.

Истраживање у склопу пројекта Уједињених нација приказује да би просечна температура могла да порасте и до 4,8 степени Целзијусових до краја века, изазивајући поплаве, суше и јаке олује, уколико емисије буде неконтролисано расле.

„Наши резултати сугеришу да ће будућа киселост океана и могући ефекти на морске организаме бити горе него у доба диносауруса“, упозорио је Зиб.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum