BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  OBEZBEĐEN NOVAC ZA ZATVARANJE DEPONIJE TOPIONICE U ZAJAČI

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Sep 28, 2015 11:05 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: ZELENA-SRBIJA | 17.09.2015

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije saopštilo je danas da je obezbedilo novac za sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju deponije jalovine iz topionice u Zajači, koja je uzrokovala zagađenje zemljišta i vode.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković potpisala je Sporazuma o saradnji na realizaciji tog projekta sa Gradom Loznicom.

"Zagađenje životne sredine u Zajači je ozbiljnih razmera, zdravlje stanovništva je ugroženo usled zagađenja zemljišta i vodnih resursa, čiji je uzročnik deponija jalovine i šljake rudnika i topionice, na kojoj je dosad prema dostupnim podacima odloženo 500.000 tona ogaraka antimona, 80.000 tona šljake antimona, 15.000 tona šljake olova i 5.000 tona filterskog oksida", rekla je ministarka.

Bogosavljević Bošković je rekla da ukoliko se zagađeno područje u najskorije vreme ne sanira, posledice po zdravlje lokalnog stanovništva mogu biti još teže i ozbiljnije nego do sada, a troškovi sanacije životne sredine mnogo veći.

Ona je najavila da će Ministarstvo raspisati javnu nabavku za realizaciju projekta sanacije deponije.

Prva faza radova u 2015. godini, dodala je Bogosavljević Bošković, obuhvatiće građevinske i ostali pripremni radove vrednosti 142 miliona dinara, dok su u 2016. planirani ostali završni radovi prekrivanje deponije sa folijama, geotekstilom, zemljom vrednosti 78,8 miliona dinara i hidrograđevinski radovi, rekultivacija i ozelenjavanja vrednosti 12,5 miliona dinara.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum