BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  MEĐUNARODNA KONFERENCIJA I EKO EKSPO U BEOGRADU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Mar 19, 2015 13:43 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug, 19.03.2015

U oblasti zelene ekonomije angažovano 30.000 ljudi

BEOGRAD - U oblasti zelene ekonomije u Srbiji je trenutno angažovano oko 30.000 ljudi, a cilj je da taj broj u narednih pet godina bude povećan na 50.000, rečeno je danas na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije "Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom" u Beogradu.

Učesnici konferencije, u okviru koje je otvoren i sajam Eco-Expo, složili su se da zelena ekonomija može biti pokretač privrednog rasta, povećanja konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da sistem cirkularne ekonomije predstavlja zapravo efikasno upravljanje resursima, što je osnovni preduslov za održiv razvoj i podizanja konkurentnosti ekonomije.

Ona je istakla da je važno podržati razvoj sistema reciklaže i pravilnog upravljanja otpadom kako bi se stvorio osnov za uspešan razvoj privrede, ekonomije i celog društva.

Ministarka, koja je nakon izlaganja na konferenciji otvorila sajam Eco-Expo, je istakla da je od velikog značaja podizanje nivoa svesti običnih ljudi, kao i intenzivno uključivanje javno komunalnih preduzeća u sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom kao i pojačanje inspekcijskih nadzora.

Ona je istakla i da je neophodna promena nacionalnog sistema finansiranja životne sredine što podrazumeva izgradnju institucionalnih i ljudskih resursa, kao i da se mora intenzivirati rad na projektima kako bi mogla da se iskoriste sredstva koja su nam na raspolaganju.

Ministarka je rekla i da mnoge zemlje poput Srbije nisu u mogućnosti da ulože značajna sredstva u tu oblast, pa je zato potrebno podsticati sistem javno-privatnih partnerstava.

Ona je navela da se u mnogim državama očekuje da će u narednim godinama u oblasti zaštite životne sredine posao naći veliki broj ljudi.

Državni sekretar ministarstva privrede Dragan Stevanović rekao je da je zelena ekonomija jedan od pokretača privrede i da trenutno u toj oblasti direktno radi više od 2.000 ljudi, a da se indirektno na ovaj sektor oslanja oko 30.000 ljudi.

On je rekao da je važno da se u narednim godinama taj broj poveća na 50.000 kao i da se nada da će sve to doprineti poboljšanju konkurentnosti privrede.

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je da se misao o zaštiti životne sredine mora još više "usidriti" u svest srpskog društva, dodajući da je to važna tema u pristupnom procesu.

Oblast zaštite životne sredine zahteva najveće investicije i regulatorno prilagođavanje, a u slučaju da ne budu ispunjeni ti zahtevi to može kočiti, pa čak i sprečiti, pristupanje EU, upozorio je Vilhelm.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež podsetio je da je Srbiji potrebno više od 12 milijardi evra za prilagođavanje svim standardima u oblasti zaštite životne sredine, ali da će korist biti dvostruko veća i iznosiće više od 24 milijarde evra.

U PKS smatraju da u oblasti "zelene ekonomije" do 2019. godine posao u Srbiji može naći 50.000 ljudi.

Ataše delegacije EU u Srbiji Rajner Frojnd naveo je da se u EU danas recikllira 40 odsto kućnog otpada, a u nekim zemljama i do 70 odsto, što je maksimum.

Cilj je da se do 2020. godine reciklira 50 odsto kućnog otpada i ovi ciljevi su pravno obavezujući i nema opravdanja za njihovo neispunjavanje, rekao je Frojnd.

Vođa projekta GIZ Impakt Klaus Šmit podsetio je da je nemačka vlada od 2000. godine alocirala ukupno 1,7 milijardi evra za direktnu pomoć Srbiji, što je najveći iznos razmene pomoći koju je neka država dala Srbiji.

U okviru sajma ministarki Bogosavljević Bošković je dodeljen takozvani "zeleni oskar", kao i predstavnicima Ministarstva privrede.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum