BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  KINA- TUŽIO DRŽAVU ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA

ana.sukalo
Posted: Wed Feb 26, 2014 10:09 Reply with quote
Joined: 19 Nov 2013 Posts: 22
Izvor: B92 Datum: 25.02.2014.

Kina: Tužio državu zbog zagađenja vazduha

Kinez iz smogom okovanog severnog kineskog grada Šiđiadžuanga postao je prva osoba koja je tužio državu koja nije uspela da spreči zagađenje vazduha, piše danas zvanični list Janđan metropolis dejli.

Li Guisin, stanovnik Šiđiadžuanga, lokalne prestonice Hebei provincije, podneo je tužbu okružnom sudu tražeći od Opštinskog biroa za zaštitu životne sredine da "sprovodi svoju dužnost kontrole zagađenja vazduha u skladu sa zakonom", prenela je agencija Rojters.

Ogorčeni stanovnik severa Kine je takođe zatražio odštetu od nadležnog Biroa za stanovnike koji udišu zagušujući smog koji je obavio Šidijiadžuang, mada je ostalo nejasno da li će sud i prihvatiti tužbu Lija.

Smog je toliko gust da čak i statue nose maske, navodi AP pozivajući se na fotografije studenata iz studenskog kampusa koje cirkulišu socijalnim mrežama, kao deo prilika na severnu Kine koja šesti dan za redom trpi zbog teškog zagađenja vazduha.

Studenti Pekinškog univerziteta stavili su maske na statue španskog romanopisca Migela de Servantesa, koosnivača Komunističke partije Kine Li Dadžaa i pokretača tradicionalne kineske igre Tai Či.

Opasan smog spustio se danas i na Peking, uprkos najavljenom zatvaranju ili smanjenju proizvodnje u 147 gradskih industrijskih postrojenja, pa je Nacionalni meteorološki centar saopštio da je očitano zagađenje od 444 mikrograma po kubnom metru u centru Pekinga.

AP podseća da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je zagađenje vazduha od 25 mikrograma po kubnom metru - bezbedni nivo za ljude.

Kineski predsednik Sji Đinping, u najnovijem pokušaju kineskih vlasti da se prvi čovek države predstavi kao blizak običnim građanima, prošetao je ulicama Pekinga bez obzira na zagađenje vazduha sitnim česticama poznatim kao PM 2.5 koje se povezuje sa preranom smrću stotina hiljada ljudi, navodi AFP. Problem zagađenja vazduha u Kini postao je jedan od glavnih izvora nezadovoljstva kineskog naroda vlašću.

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=02&nav_id=816332[/b]
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum