BZNR Forum Index
Author Message

<  Štetni gasovi  ~  BOR BEZ DIMA POSLE VIŠE OD STOTINU GODINA RUDARENJA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Apr 28, 2015 08:31 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug, 27.04.2015

BOR - Početak rada nove topionice u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor označio je prekretnicu za stanovnike Bora i okoline jer, iako postrojenje radi punim kapacitetom, u gradu više nema dima, koji je bio najveći ekološki problem ovog dela Srbije.

Nova topionica od 25. aprila neprekidno radi, i u prvoj noći izliveno je prvih 150 tona anoda iz novih pirometalurških postrojenja, a još 160 tona anodnog bakra izliveno je danas, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Prema njegovim rečima, koncentracija gasova svedena je na minimum i u samoj topionici.

"Na ovaj način najbolje potrvrđujemo da novi pogoni, nova topionička peć i fabrika sumporne kiseline rade kontinuirano. Smanjili smo cenu prerade bakra, a istovremeno građani Bora i okoline dobili su čisto nebo, kakvo je bilo 1903. godine.", dodao je Spaskovski.

"Pogledajte dimnjak, dima nema, a mi radimo! Proizvodimo bakar i to u većim količinama! Dimnjak bez dima i svež vazduh najbolja su potvrda kako rade nova topionica i fabrika sumporne kiseline", kaže livac Zoran Spasojević, radnik Topionice i rafinacije od 1988. godine.

Krenula je nova tehnologija topljenja bakra, a sa njom je, dodaje Spasojević, došlo i olakšanje u smislu boljih uslova rada.
"Toplote na anodnim pećima ima, ali nema više onih visokih temperatura kao na staroj peći, nema sumpor-dioksida i ostalih gasova koji štipaju oči. Borani i meštani okolnih sela sada, i kad mi radimo, mogu da udišu čist vazduh", kaže Spasojević.

U izgradnju nove topionice, fabrike sumporne kiseline i pratećih postrojenja uložen je 251 milion evra.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum