BZNR Forum Index
Author Message

<  Pravna regulativa  ~  USVOJEN ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Apr 16, 2015 11:49 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
BEOGRAD, 15. aprila 2015. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u sredu većinom glasova Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji će, prema Vladi Srbije, suštinski promeniti rad svih inspekcijskih službi i smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju.

Za predlog tog zakona je glasalo 150 poslanika.

Vlada je ranije od ukupno 110 podnetih amandmana prihvatila 38, medju kojima je, kako je rečeno na plenarnoj sednici Skupštine Srbije, najviše amandmana Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije, čiji je predsednik Vladimir Marinković iz vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).

Predvidjeno je da primena zakona počne 12 meseci nakon stupanja na snagu, kao bi bila usaglašena prateća podzakonska akta i pravilnici.

Usvojenim zakonom predvidjena je i koordinacija inspekcijskog nadzora i medjusobna saradnja inspekcija, kao i saradnja inspekcija i drugih državnih organa i subjekata iz privatnog sektora, što će biti ostvareno preko budućeg Koordinacionog tela, koje će osnovati Vlada Srbije.

Tim novim telom se, kako je objasnio predlagač, obezbedjuje i javnost rada inspekcija, budući da će biti objavljivani važeći propisi, planovi inspekcijskog nadzora, kontrolne liste, a predvidjeno je i obaveštavanje javnosti, pružanje stručne i savetodavne podrške, upozoravanje subjekta na obaveze iz propisa.

Preko jedinstvenog inspekcijskog informacionog sistema biće omogućeno elektronsko povezivanje i razmena informacija i dokumenata izmedju inspekcija.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum