BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  EKOLOŠKI PROPISI EU PRITISKAJU INDUSTRIJU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Mar 02, 2015 21:48 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: RTS, 01.03.2015.

Trećina propisa koje treba uskladiti sa propisima EU jesu iz oblasti zaštite životne sredine. Srbija će tokom pristupnih pregovora sa Unijom tražiti prelazne rokove da bi se industriji ostavilo dovoljno vremena za prilagođavanje. Jedna od obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27 je i primena Direktive o industrijskim emisijama.

Kamen spoticanja za ulazak u Evropsku uniju može da bude i ispunjavanje propisa o sprečavanju uticaja industrijskog zagađenja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović ističe da je poglavlje 27 najteže u smislu finansijskih ulaganja i pravne regulative. "Negde oko 200 zakona i podzakonskih akata moramo da revidiramo", objašnjava Božovićeva.

Direktivu o industrijskim emisijama treba da primeni 250 industrijskih postrojenja i 56 postrojenja na sagorevanje, u kojima radi 40 odsto zaposlenih u Srbiji.

Profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović kaže da sva ta postrojenja – u nekom vremenskom periodu u zavisnosti od svojih tehničkih moći i finansija – moraju da nabave određenu opremu.

"Radi se o uređajima za smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta, odlaganju otpada, povećanju energetske efikasnosti", navodi Jovović.

Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije napominje da će se kompanije suočiti sa situacijom da, u narednih tri do pet godina – kada budu stupili na snagu ti propisi sa kojima se sada usklađujemo, možda neće moći da izvoze svoje proizvode na evropsko i na druga tržišta.

To će se desiti ne zbog lošeg kvaliteta proizvoda, nego zbog toga što nisu ispunjeni neki parametri i uslovi koji se tiču emisije zagađujućih materija i slično, upozorava Stokić.

Direktivu o industrijskim emisijama u Evropskoj uniji primenjuje 50.000 preduzeća.

"U Italiji je, na primer, u poslednjih sedam godina, od kada je počela primena direktive, manja zagađenost u energetskom sektoru. Postigli smo poboljšanje kvaliteta voda, pa se to može očekivati i u Srbiji narednih godina", smatra Rikardo Kvađato, ekspert EU za životnu sredinu.

Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine iz 2004. godine, nova postrojenja ne mogu dobiti dozvolu za rad ukoliko ne ispunjavaju sve propise o zaštiti životne sredine. Za starija postrojenja rok za ispunjavanje uslova za dozvolu je 2015. godina.

Međutim, kako većina fabrika nije ispunila uslove za dobijanje integrisane dozvole, izmenom zakona koji će Skupština razmatrati sledeće nedelje, predloženo je da se taj rok pomeri do kraja 2020. godine.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu