BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  BOGOSAVLJEVIĆ: FOND ZA EKOLOGIJU PONOVO OVE GODINE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Feb 05, 2015 12:26 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Beta, 04 februar 2015

Namenski fond za zaštitu životne sredine, koji je u Srbiji ukinut 2012. godine, ponovo će biti uspopostavljen u toku ove godine, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštitite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

"Sadašnji sistem finansiranja zaštite životne sredine ne obezbedjuje u dovoljnoj meri efikasno funkcionisanje sistema zaštite životne sredine, naročito u delu upravljanje posebnim tokovima otpada koji treba da je uskladjen sa zahtevima EU", kazala je ona na konferenciji "Zelena ekonomija".

Bogosavljević Bošković je istakla da je ministarstvo radilo na pronalaženju najboljeg modela zaštite životne sredine, za šta je imalo podršku Vlade Srbije i Ministarstva finansija, ali nije precizirala po kom modelu će fonda funkcionisati.

Prema njenim rečima, u poredjenju sa razvijenim zemljama u Srbiji ima nedovoljno namenskih sredstava i decentralizovanih izvora finansiranja za oblast ekologije, posebno iz privatnih izvora, zbog čega je neophodno što pre uraditi reviziju poglavlja o finansiranju životne sredine u Zakonu o zaštiti životne sredine, odnosno obnoviti zeleni fond.

"Radimo na ponovnom uspostavljanju fonda i očekujemo da će to pitanje biti rešeno u toku ove godine", kazala je ministarka podsetivši da je svrha fonda da pomogne u finansiranju dela velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti ekologije, iako se najveća deo sredstava za te namene očekuje iz EU.

Održiv sistem finasitranja, odnosno fond, ne samo za reciklažnu industriju nego za sve oblasti životne sredine, u procesu integracija traži i EU, koja je i zahtevala da Srbija dostavi strategiju finansiranja te oblasti.

U pregovorima Srbije za pridruživanje EU, Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, po broju zakona i novcu koji je potreban za prilagodjavanje standardima Unije, biće najzahtevnije, najobimnije i najskuplje od svih pregovaračkih poglavlja.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum