BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA NA SVETU

ana.sukalo
Posted: Tue Feb 18, 2014 11:18 Reply with quote
Joined: 19 Nov 2013 Posts: 22
Izvor: VEČERNJE NOVOSTI

Najveća solarana elektrana na svetu: Ima čak 300.000 ogledala

Ivanpah Solar Electric Generating System je smešetena je na granici Kalifornije i Nevade, a poređenja radi za trećinu je slabije snage od NE Krško

Najveća solarna elektrana na svetu je zvanično otvorena u četvrtak. Ivanpah Solar Electric Generating System je smešetena je na granici Kalifornije i Nevade, a poređenja radi za trećinu je slabije snage od NE Krško.

Elektrana se prostire na više od 13.000 kilometara kvadratnih državnog zemljišta u pustinji Mojave, a izgradnja je finansirana novcem poreznika i najveći investitor je Google.

Oko elektrane je postavljeno 300.000 ogledala koordiniranih kompjutorima i usmerenih u tri tornja visine 140 metara. Tornjevi toplinu koriste za zagrevanje vode koja pokreće turbine. Temperature oko tornjeva mogu dosegnuti i više od 500 Celzijevih stepeni.

Iz Udruženja za zaštitu okoline upozoravaju da tako visoke temperature uzrokuju ekološke probleme. Oko elektrane već je pronađeno puno uginulih ptica. Iz elektrane kažu kako je sve sagrađeno u skladu sa zakonom.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:478405-Najveca-solarana-elektrana-na-svetu-Ima-cak-300000-ogledala
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum