BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  MISLITE LI DA JE ORGANSKA HRANA ZDRAVIJA?

ana.sukalo
Posted: Mon Feb 03, 2014 10:56 Reply with quote
Joined: 19 Nov 2013 Posts: 22
Izvor: 24 sata, Datum: 02.02.2014.

Mislite da je organska hrana zdravija? Razmislite opet!

Po definiciji organska hrana je ona koja tokom uzgoja, proizvodnje, obrade i skladištenja nije podvrgnuta tretiranju umetnim gnojivima, pesticidima, herbicidima i fungicidima.

Logično je da se zaključi da je bolje odlučiti se za nju nego za konvencionalnu, jer je zdravija. Ali, da li je zaista tako? Na temu razlike u nutritivnim vrednostima organske i konvencionalne hrane napravljene su brojne studije, a zaključak je da nema naučnog konsenzusa oko toga da li je organska hrana zaista bolja.

Studija objavljena 2009. u časopisu American Journal of Clinical Nutrition u kojoj je analizirano više od 50.000 izveštaja i posebno 162 relevantna istraživanja utvrdila su kako ne postoje dokazi da je organski uzgojena hrana superiornija od konvencionalne.

Da li je organsko manje toksično?

Činjenica je da je više istraživanja pokazalo da organski gajena hrana sadrži manje pesticida od konvencionalne. Šta to tačno znači i je li ta razlika toliko vredna da organska hrana košta čak tri puta skuplje?

Pre svega treba znati da se i u organskom uzgoju koriste pesticidi, uglavnom prirodni, ali i neki veštački. Pritom se pretpostavlja da su prirodni sigurniji od veštačkih.

Postoje neki izuzeci. Na primer rotenon, otrov koji stvaraju određene mahunarke, jeste insekticid koji je dozvoljen i često se koristi u organskoj poljoprivredi, a mnogo je otrovniji od većine veštačkih pesticida.

Neka istraživanja pokazala su da čak može da uzrokuje bolest nalik na Parkinsonovu. Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) preporučila je da dnevna doza unosa rotenona ne bi smela da bude veća od 0,004 miligrama po kilogramu telesne težine.

Budući da organski uzgajivači pribegavaju upotrebi pesticida, fungicida i herbicida samo kada moraju, logično je da se zaključi da će ih na proizvodima biti malo. Nažalost, to ne mora da bude tačno.

U nekoliko retkih studija koje su testirale obe vrste pesticida naučnici su utvrdili da između 15 i 43 posto organskih proizvoda sadrži merljive tragove prirodnih, veštačkih ili čak oba pesticida.

Koliko su opasni pesticidi koje konzumiramo?

Zbog svega navedenog preostaje nam da se pitamo koliko je zaista toksična konvencionalna hrana koju konzumiramo?

U jednoj studiji objavljenoj 2011. u časopisu "Journal of Toxicology" naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su analizirali konvencionalno uzgojeno voće i povrće koje su aktivisti nevladine udruge Environmental Working Group (EWG) na svojoj listi 'Dirty Dozen' (12 prljavih) izdvojili kao najzagađenije pesticidima. Ove godine na vrhu tog popisa našle su se jabuke, jagode i grožđe.

Prirodna toksičnost bilja

U ovim promišljanjima ne treba zaboraviti još jednu važnu činjenicu – da voće i povrće sadrži brojne prirodne otrove kao što su flavonoidi, vodikov peroksid i formaldehid, među ostalim i zato što se biljke same nastoje da se odbrane od "napasnika".

Šteta i korist

Naravno, to ne znači da nije dobro jesti voće i povrće. Naprotiv, dobrobiti koje oni donose organizmu daleko nadmašuju štete. Poznato je da mediteranska hrana koja sadrži dosta voća i povrća produžava očekivano trajanje života.

Jedno istraživanje iz 1992. pokazalo je da je kod četvrtine populacije SAD-a koja jede najviše voća i povrća, bez obzira je li ono organsko ili nije, rizik obolevanja od raka upola manji nego kod četvrtine koja jede najmanje.

Slično važi i za bolesti srca i dijabetes.

Da zaključimo bolje je da prestanemo da brinemo koliko na nekom konvencionalnom proizvodu ima pesticida, jer nas to može odvratiti od konzumiranja voća i povrća u poželjnim količinama. Takođe ne bi bilo pametno da se smanji njihov udeo u ishrani zato što smo iz straha prisiljeni da kupujemo znatno skuplje organske proizvode.

http://www.24sata.rs/specijal/zivot/vest/mislite-da-je-organska-hrana-zdravija-razmislite-opet/124300.phtml
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum