BZNR forum
Autor Poruka

<  Štetni gasovi  ~  SMOG GUŠI PEKING- SUNCE SAMO NA EKRANU

ana.sukalo
Poslao: Sre Jan 22, 2014 09:53 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 19 Nov 2013 Poruke: 22
Izvor: Blic, Datum: 22.01.2014.

Smog guši Peking: Sunce samo na ekranu

Žitelji kineske prestonice uprkos smogu mogu da gledaju izlazak sunca, ali samo virtuelan.

Gusta siva izmaglica po ko zna koji put obavila je Peking i bitno smanjila vidljivost na ulicama. Uprkos smogu, opasnom po zdravlje, stanovnici Pekinga gledali su direktan prenos svitanja na džinovskom video-ekranu na Trgu Tjenanmen. Kao u nekom orvelovskom filmu naučne fantastike, žitelji prestonice posmatrali su alternativnu verziju pejzaža, koji ovih dana ne mogu da vide zbog rekordnog zagađenja.

- Gore je nego protekle dve do tri godine. Nisam video neboder s druge strane ulice. Često kašljem, ali šta mogu. Pijem mnogo vode da bi moj organizam izbacio sve toksine - žali se Džang, saobraćajac na jednoj velikoj raskrsnici.

Ovakvo zagađenje vazduha poslednji put je zabeleženo u januaru 2013. kada su na ekranima na Tjenanmenu emitovani prizori čistog plavog neba u vreme aerozagađenja koje je bilo tako veliko da je nazvano “aerokalipsom”.

Količina štetnih čestica u vazduhu ovih dana u Pekingu je dvadeset puta veća od preporučene prema skali Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Zvaničnici su izdali upozorenje građanima da obavezno nose zaštitne maske, ističući da stari, mala deca i školarci treba da ostanu u kući dok se situacija ne popravi.

Američka ambasada je poručila svojim državljanima da “izbegavaju svaku fizičku aktivnost na otvorenom”.

Zagađenje vazduha je čest problem u Kini, naročito u zimskim mesecima kada zbog velike hladnoće pojačano rade toplane na ugalj. Peking je najugroženiji zbog svog geografskog položaja. Grad sa 20 miliona ljudi i živim saobraćajem opkoljen je brdima, pa se njegovi žitelji guše kad god nema vetra.

Uveden je režim par-nepar za privatna vozila na džinovskim ekranima na trgu Tjenanmen emituju snimke izlaska sunca i čistog plavog nebazagađenje

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/436425/Smog-gusi-peking-Sunce-samo-na-ekranu
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu